aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου
 
i 1 
 
Οι μαθητές/τριες των τμημάτων Α1 και Γ1 του Γυμνασίου Γαζίου συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, την Τρίτη, 25 Απριλίου 2023. Εκπαιδευτικοί συνοδοί ορίστηκαν οι: κα Ρασούλη Σταυρούλα, η κα Κοσμαδάκη Ελένη και η κα Λογοθέτη Τέρψη. Η παραπάνω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την Αξιολόγηση της Σχολικής μας Μονάδας και αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιμορφωτική, καθώς οι μαθητές/τριες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του συγκεκριμένου Μουσείου. 
 
i 2
 
Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του Σχολικού Μουσείου, τα παιδιά είχαν  την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποικίλα εκθέματα που αφορούν τις Συλλογές κεραμικών, γλυπτών, περίτεχνων κοσμημάτων και νομισμάτων της Ιστορίας της Κρήτης, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (4ος-5ος) έως και το τέλος της βενετσιάνικης περιόδου (μέσα 17ου αι.). 
Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία  να δουν  σπουδαία εκθέματα από την έκθεση ζωγραφικής του κορυφαίου Κρητικού ζωγράφου, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και εικόνες της Συλλογής του Ζαχαρία Πορταλάκη (15ος-20ος αι.). Ακόμη, είδαν  από κοντά πλούσιο εικονογραφικό – οπτικοακουστικό υλικό και άκουσαν ηχητικά ντοκουμέντα από τον ιταλογερμανικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδας (Οκτώβριος 1940- Μάιος 1941). 
 
   i 7  i 8
 
Επίσης, είδαν τη Συλλογή του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία περιλαμβάνει το γραφείο του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέα από το σπίτι του στην Αντίμπ της Γαλλίας, με τη βιβλιοθήκη, τα αυθεντικά έπιπλα και τα προσωπικά του αντικείμενα, χειρόγραφα των έργων του και αρκετές από τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του σε πολλές γλώσσες.
 
   i 3   i 4
 
Παράλληλα, στο τέλος της περιήγησής τους στο Ιστορικό Μουσείο, οι μαθητές/τριες θαύμασαν την Εθνογραφική Συλλογή της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά αντικείμενα του 19ου και του 20ού αιώνα περισυλλεγμένα από διάσπαρτους οικισμούς του νησιού, ειδικότερα της ανατολικής και της κεντρικής Κρήτης. Στα χωριά της Kρήτης αναμιγνύονται αρχιτεκτονήματα όλων των περιόδων με κυρίαρχο το μεσογειακό σπίτι. Η οικοσκευή περιλαμβάνει αντικείμενα από πηλό, ξύλο, σίδερο, πέτρα κ. ά που καλύπτουν τις αναγκαίες λειτουργίες του νοικοκυριού.
 
 i 5  i 6
  
Στόχος της παραπάνω διδακτικής επίσκεψης  ήταν  να ενισχύσει τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, να ευνοήσει  τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα, να διευκολύνει την έκφραση και την εκτόνωση των εντάσεων με δημιουργικό τρόπο και τελικά να συμβάλλει  στη διαμόρφωση ενός θετικού σχολικού κλίματος συνεργασίας μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.
 
Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας Δράσης του Γυμνασίου Γαζίου ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του Ιστορικού Μουσείου οι οποίοι μας καλωσόρισαν και μας ξενάγησαν στα αξιοθέατα του χώρου και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες διδακτικές επισκέψεις στο μέλλον.
 
Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:  
Ρασούλη Σταυρούλα (ΠΕ 02), Κοσμαδάκη Ελένη (ΠΕ 05), Λογοθέτη Τερψη (ΠΕ 01)