aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΜΕΠΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Γυμνάσιο Γαζίου και ΕΛΜΕΠΑ Ηρακλείου συνεργάζονται για την
Οδική Ασφάλεια
 
e 1 2024
 
Τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας και το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας στο ΕΛΜΕΠΑ Ηρακλείου επισκέφτηκαν 50 μαθητές/-τριες και τρεις εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γαζίου. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί, Σφακιανάκη Ειρήνη, κλάδου ΠΕ02, Συντονίστρια της δράσης και οι: 1) Κυριακάκη Μαρία, κλάδου ΠΕ02, συμμετέχουσα στο Σχέδιο δράσης και 2) Γιασσάκη Σοφία, κλάδου ΠΕ07, συνοδός. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την Οδική ασφάλεια και τη κυκλοφοριακή αγωγή με τίτλο: «Φρένο στα τροχαία ατυχήματα - Στροφή στην οδική ασφάλεια»
 
Πρόκειται για μια σταθερή και πολύ εποικοδομητική δράση, η οποία υλοποιείται τα τελευταία  δέκα χρόνια και σκοπό έχει την μύηση των μαθητών/-τριών στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς και την καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση μέσα από πολλές βιωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά, εκ περιτροπής, χωρισμένα σε δύο ομάδες συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης του Εργαστηρίου, κας Βαγιωνάκη Κικής αλλά και των φοιτητών, κων Κουτσοδημητροπούλου Ιωάννας, Γαλαθρή Ελευθερίας, Τσιτάκη Θεόφιλου και Ταλαίπωρου Αντώνη. Οι παραπάνω επιμορφωτές διένειμαν στους μαθητές/-τριες σχετικά ερωτηματολόγια, τα οποία, αφού συμπλήρωσαν ανώνυμα, στη συνέχεια συζήτησαν μαζί τους μέσα στην αίθουσα προβολών, τους μύθους που λανθασμένα επικρατούν στον χώρο της οδικής συμπεριφοράς και άρα τα λάθη που γίνονται αναφορικά με την εφαρμογή των κανόνων του Κ.Ο.Κ., όπως τη ζώνη ασφαλείας και το κράνος, την απόκτηση διπλώματος κ.λ.π. 
 
(Για να  δείτε τις φωτογραφίες, επιλέξετε κάποιο από τα παρακάτω εικονίδια) 
 
Στη συνέχεια μέσα από ένα υποθετικό σενάριο που ένας συμμαθητής τους έπρεπε να επιλέξει να μπει ή όχι σε ένα αυτοκίνητο που ο οδηγός του έχει καταναλώσει αλκοόλ, οι υπόλοιποι/-ες μαθητές/-τριες, χωρισμένοι σε επιμέρους ομάδες ανέλαβαν να οργανώσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε ένα αγώνα λόγων, ώστε αντισταθμίζοντάς τα, να καταλήξουν όλοι μαζί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει στο αυτοκίνητο που ο οδηγός του έχει πιεί, έστω και λίγο.
 
Τα παιδιά είχαν ακόμα την ευκαιρία να οδηγήσουν στον προσομοιωτή οδήγησης, σε διάφορες συνθήκες, πχ. βροχή, χιόνι, πόλη, εθνικός δρόμος, επαρχιακός δρόμος κ.α., δράση που τα εντυπωσίασε ιδιαίτερα, καθώς συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολο είναι να έχουν ενεργοποιημένες όλες τους τις αισθήσεις προκειμένου να οδηγήσουν σωστά και να μην προκαλέσουν ατύχημα. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη οι μαθητές/-τριες είδαν από κοντά τα νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη λειτουργία και τη χρήση τους στον χώρο του Πανεπιστημίου, θέματα που τους εξήγησε η κα Βαγιωνάκη.
 
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαζίου, κα Αθανασοπούλου Χαρά και η ομάδα του Σχεδίου Δράσης, ευχαριστούν ιδιαίτερα το ΕΛΜΕΠΑ Ηρακλείου και το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας για τη θερμή υποδοχή, την ουσιαστική επιμόρφωση και γενικά την αδιάλειπτη και εποικοδομητική συνεργασία του με το Γυμνάσιό μας τα τελευταία χρόνια.
 
Η Συντονίστρια του Σχεδίου Δράσης
Σφακιανάκη Ειρήνη