aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Οι μικροί δημοσιογράφοι του Γυμνασίου Γαζίου στο Μουσείο Τυπογραφίας
στα Χανιά
 
t 1
 
Επίσκεψη των μικρών δημοσιογράφων μας στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων (παλιά πόλη) και στους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι.
 
Στις 10 Απριλίου 2024, ημέρα Τετάρτη, εμείς, η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή στα Χανιά, με κύριο προορισμό ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Ευρώπη, το Μουσείο Τυπογραφίας του Ιωάννη Γαρεδάκη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, περιηγηθήκαμε στο γραφικό Ενετικό λιμάνι των Χανίων και στα μαγευτικά στενά της παλιάς πόλης και το απόγευμα ανεβήκαμε στους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι για να δούμε από κοντά ένα από τα πιο ξεχωριστά και πλούσια σε ιστορικές μνήμες αξιοθέατα των Χανίων.
(Για να δείτε τις φωτογραφίες, επιλέξετε το παρακάτω εικονίδιο)
 
Από την εκδρομή μας αυτή αποκομίσαμε  μοναδικά βιώματα και πλούσια μορφωτικά οφέλη:
 
1. Είδαμε από κοντά πιστό αντίγραφο του τυπογραφείου του Γουτεμβέργιου.
2. Τυπώσαμε εφημερίδα σε τυπογραφείο του 17ου αι. και κάρτες σε μικρά τυπογραφεία του 19ου αι. 
3. Παρατηρώντας τα εκθέματα του Μουσείου μάθαμε πολλά για την τεχνολογική εξέλιξη της τέχνης της τυπογραφίας από το 1450 μέχρι τις ημέρες μας.
4. Παράλληλα, γνωρίσαμε από κοντά, μέσα από αυθεντικές δημιουργίες, μορφές Τέχνης, όπως η λιθογραφία, η ξυλογραφία κ.ά.
5. Είδαμε, τέλος, τον έντυπο Τύπο όχι μόνο ως μια σημαντική πηγή πληροφόρησης του κοινού αλλά και ως φορέα πολιτισμού και ως ένα ανεκτίμητης αξίας εργαλείο στην υπηρεσία κοινωνικών, πολιτικών και εθνικών αγώνων.
6. Περιηγηθήκαμε στην πανέμορφη παλιά πόλη των Χανίων και μεταφερθήκαμε σε άλλες  εποχές, επηρεασμένοι από την κατάφορτη με ιστορικές μνήμες πολυπολιτισμική μεσαιωνική ατμόσφαιρα και αρχιτεκτονική της.
7. Περπατήσαμε στα χνάρια του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Σπύρου Καγιαλέ και των συναγωνιστών τους που μας χάρισαν με αιματηρούς αγώνες τη σήμερα αυτονόητη - όχι όμως και τότε - ελευθερία της νήσου μας και την ένωσή της με τον εθνικό κορμό, τη μητέρα Ελλάδα.
 
Εκεί, στο Ακρωτήρι, ρεμβάζοντας τη μικρή Βενετία της Ανατολής και απολαμβάνοντας τα υπέροχα γλυκίσματα και ροφήματα των πανέμορφων καφετεριών της περιοχής, έλαβε τέλος η επίσκεψή μας στα Χανιά. Επίσκεψη που δεν μας πρόσφερε μόνο αναψυχή αλλά, παράλληλα, διεύρυνε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και μας έφερε πιο κοντά, μαθητές /-τριες και καθηγητές /-τριες.
Εξάλλου, δημοσιογράφοι είμαστε και μας αρέσει να ταξιδεύουμε και να επισκεπτόμαστε ιστορικούς τόπους, μνημεία και πολιτιστικά ιδρύματα για να βλέπουμε, να μαθαίνουμε και να μοιραζόμαστε τα βιώματά μας με τους αναγνώστες μας! 
 
Με εκτίμηση, 
Οι μικροί δημοσιογράφοι του Γυμνασίου Γαζίου