aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: «ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ - ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ»
Επιμορφωτική συνάντηση: «Τροχαία δυστυχήματα - μια σύγχρονη επιδημία
και η αντιμετώπισή της»
 
od 1 
 
Επιμορφωτική συνάντηση με θεωρητικό και πρακτικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Γαζίου. Η επιμόρφωση αυτή εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο  του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: «Φρένο στα Τροχαία Ατυχήματα - Στροφή στην Οδική Ασφάλεια».
 
Προσκεκλημένος ήταν ο κ. Θανάσης Χούντρας, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής μηχανοκίνητου αθλητισμού, ιδρυτής και εκπαιδευτής σχολής ασφαλούς οδήγησης μοτοσυκλέτας. Το θέμα της εισήγησής του είχε τίτλο: «Τροχαία Δυστυχήματα - Μια σύγχρονη επιδημία και η αντιμετώπισή της»
 
 od 2
 
Γιατί συμβαίνουν τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα, σε ποια συχνότητα και με πόσες απώλειες ανθρώπινων ζωών και τραυματισμούς μεταφράζονται ήταν η αφόρμηση για τον διάλογο που ξεκίνησε ο κ. Χούντρας με τους μαθητές. Προσπάθησε αρχικά να εξηγήσει πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί και επηρεάζει την παραβατικότητα που τις περισσότερες φορές είναι ο βασικός λόγος πρόκλησης τροχαίων συμβάντων. Παράλληλα παρέθεσε στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με τον τόπο εκδήλωσης τροχαίων, καθώς και τους πρωταθλητές των δυστυχημάτων αναφορικά με το επάγγελμα που ασκούν. Πώς αλλάζουν τα αντανακλαστικά του οδηγού ή του πεζού ανάλογα με την ηλικία, την κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού, τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή ακουστικών την ώρα της οδήγησης. Σε αυτό ακριβώς το σημείο με βιωματικό τρόπο έδειξε στους μαθητές τον χρόνο, αλλά και την απόσταση που αρκούν για να προκληθεί ένα τροχαίο συμβάν. Αξιοποιώντας διαδοχικά τέσσερις μαθητές σε συνάρτηση με την αύξηση της ταχύτητας και την απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσά τους απέδειξε πόσο εύκολο είναι να χαθούν ανθρώπινές ζωές. 
 
od 4
 
Εκείνο, όμως, που σόκαρε πραγματικά τους μαθητές ήταν η κατάθεση της δικής του εμπειρίας από τον τραυματισμό του σε σοβαρό τροχαίο με αυτοκίνητο, εμπειρία αποτυπωμένη τόσο πάνω στο κεφάλι του, όσο και σε διακριτικό στιγμιότυπο από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία χρειάστηκε να υποβληθεί προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Εκτός από το συγκεκριμένο βίντεο προέβαλε και άλλα σχετικά με τροχαία συμβάντα, ζητώντας από τους μαθητές να ερμηνεύσουν ποιος ήταν υπεύθυνος αναφορικά με την πρόκληση του τροχαίου, για να καταλήξει, κλείνοντας την εισήγησή του πως «αν βάλεις το ενδεχόμενο, δεν θα εμπλακείς ποτέ σε τροχαίο».
 
 od 5   od 3   
      
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαζίου κα Αθανασοπούλου Χαρίκλεια και η  ομάδα του Σχεδίου Δράσης ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. Χούντρα για την παρουσία του στο Γυμνασίου Γαζίου και τη σημαντική παρουσίασή του. Επίσης, ευχαριστούν θερμά τον συνάδελφο εκπαιδευτικό κ. Χατζηδάκη Ανδρέα, κλάδου ΠΕ04 ΕΑΕ, για τη μεσολάβηση και την πολύτιμη βοήθειά του αναφορικά με την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
        
Η Συντονίστρια
Σφακιανάκη Ειρήνη