aa

Βρίσκεστε εδώ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΠΑΓΚΡΗΤΙΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 2018

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ & ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΕΡΔΗ


ritor 1

Χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι επιστρέψαμε και φέτος από τους Παγκρήτιους Αγώνες Ρητορικής του Ρεθύμνου! Κρατώντας ασημένιο μετάλλιο και επαίνους συμμετοχής και επιδόσεων!

Οι ρητορικοί αγώνες, αγώνες σκέψης και λόγου, διεξήχθησαν για τρίτη χρονιά στο Ρέθυμνο στις 26, 27, & 28 Απριλίου στο 3ο Λύκειο Ρεθύμνου και στα κτίρια της Φιλοσοφικής Σχολής.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου που διαγωνίστηκαν ήταν:

1. Κρητικοπούλου Ιωάννα από το Γ1 στον Αυθόρμητο Λόγο (τρίλεπτη προσχεδιασμένη ομιλία με λογοτεχνικότητα με σκοπό να τέρψει, να ευχαριστήσει τους δέκτες)
2.  Στεφανάκη Ζαχαρένια από το Γ3 στην Εκφραστική Ανάγνωση
3.  Κουταλά Ειρήνη από το Γ5 στον Προτρεπτικό Λόγο (προσχεδιασμένη ομιλία τεσσάρων λεπτών με επιχειρηματολογία προκειμένου να πειστούν οι δέκτες)
4.  Αλατζά Νικολία από το Γ4 στον Προτρεπτικό Λόγο αλλά και στους Διττούς Λόγους  (ομαδικό αγώνισμα κατά το οποίο δύο αντιπαρατιθέμενες τριμελείς ομάδες προσπαθούν να πείσουν για την ορθότητα της δικής τους άποψης)
5.  Παναγιωτάκη Μιχαέλα από το Γ3 στους Διττούς Λόγους  
6.  Πιτσικάκη Μαρία  από το Γ3 επίσης στους Διττούς Λόγους και
7.  Πατραμάνης Γιάννης από το Γ6 ως αναπληρωματικός στους Διττούς Λόγους.

Τους μαθητές ανέλαβαν να προετοιμάσουν οι φιλόλογοι Διαμαντή Βλασία και Φραϊδάκη Αγγελική, οι οποίες ήταν μέλη κριτικών επιτροπών και συνόδεψαν τους μαθητές στο Ρέθυμνο μαζί με την καθηγήτρια Λουκάκη Ηρώ. Η μετακίνηση έγινε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου με χορηγία κατόπιν ενεργειών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από την πρώτη μέρα των προκριματικών στα ατομικά νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση, καθώς όλες σχεδόν οι μαθήτριες προκρίθηκαν για τους ημιτελικούς:
Κρητικοπούλου Ιωάννα ήρθε 5η σε σύνολο 16 μαθητών
?  Η Κουταλά Ειρήνη ήρθε 3η σε σύνολο 15 μαθητών και
?  Η Στεφανάκη Ζαχαρένια 9η σε σύνολο 29 μαθητών.
Η ομάδα των Διττών Λόγων, μολονότι δεν πέρασε στην ημιτελική φάση, θεωρούμε ότι ήταν η μεγάλη κερδισμένη διότι κατάφερε την εξής μεγάλη ανατροπή: ενώ στον Α γύρο προκριματικών η βαθμολογία ήταν χαμηλή, στον Β γύρο ήταν η πρώτη ομάδα στη βαθμολογία!!! Αυτό δείχνει ότι τα κορίτσια κατάλαβαν τα λάθη τους και τα διόρθωσαν απόλυτα!
Τελικά στους τελικούς πέρασε η Στεφανάκη Ζαχαρένια, η οποία και ήταν η 2η καλύτερη και «ασημένια» αναγνώστρια γυμνασίου των φετινών αγώνων.
Στη συνέχεια ας ρίξουμε και μια ματιά στα θέματα τα οποία κλήθηκαν αναπτύξουν τα παιδιά:
?  Αυθόρμητος λόγος: «Δεν αντέχω?.», «Ισορροπία», «Η σιωπή είναι χρυσός», «Αν ήμουν αόρατος θα?.»
?  Προτρεπτικός λόγος: «Για να αγαπηθείς, αγάπα», «Χρειαζόμαστε περισσότερο παιχνίδι»
?  Διττοί λόγοι: «Πρέπει οι μαθητές να αξιολογούν τους καθηγητές τους»,
                     «Ένα αυστηρό σχολείο θα είναι ένα αποτελεσματικό σχολείο».    

 

ritor 2


Είμαστε λοιπόν πολύ ευχαριστημένοι που το Γυμνάσιο Γαζίου κατάφερε για τρίτη χρονιά να έχει μια ευπρόσωπη παρουσία σε αυτό το αγωνιστικό και συνάμα εορταστικό αντάμωμα σχολείων από όλη την Κρήτη στο Ρέθυμνο. Εκεί γνωρίζουμε νέους φίλους και ξανασυναντιόμαστε με παλιότερους συναγωνιστές. Εκεί εκφραζόμαστε, παρουσιάζουμε τις σκέψεις μας, παραθέτουμε τις θέσεις και τις αντιθέσεις μας, εκεί αντιπαρατίθεται ο λόγος και ο αντίλογός μας μέσα σε κλίμα ευπρέπειας του ευ αγωνίζεσθαι και πάνω σε έναν δρόμο που έρχεται από μακριά και συνεχίζεται, αυτόν της προσπάθειας να γινόμαστε καλύτεροι!   

Διαμαντή Βλασία