Eκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο
Οι μαθητές-τριες των τμημάτων: Α1, Β2, Β6, Γ2 και Γ3 του Γυμνασίου Γαζίου συμμετείχαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, στις 18 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή. Ως συνοδοί της παραπάνω εκδρομής ορίστηκαν οι ακόλουθοι εκπαιδευτικοί: κος Χατζηδάκης Ανδρέας (ΠΕ 04.01) – αρχηγός, κα Ρασούλη Σταυρούλα (ΠΕ 02), κα Κοσμαδάκη Ελένη (ΠΕ 05), κα Σιώκη Ελένη (ΠΕ 80), κα Λογοθέτη Τερψιχόρη (ΠΕ 01) και κα Γρηγορίου Μαρία (ΠΕ11).
Η παραπάνω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια διδασκαλίας του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας του Γυμνασίου, καθώς επίσης και στα πλαίσια δράσεων για την αξιολόγηση της σχολικής μας μονάδας οι οποίες αφορούν την καλλιέργεια και ενδυνάμωση σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών-τριών.
Η εν λόγω διδακτική επίσκεψη αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιμορφωτική, καθώς οι μαθητές-τριες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του συγκεκριμένου Μουσείου και να γνωρίσουν με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο τα ποικίλα εκθέματα που αφορούσαν τη διαχρονική δημόσια, πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική και ιδιωτική ζωή της Ελεύθερνας από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα χριστιανικά χρόνια.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι οι μαθητές-τριες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τρέχουσα περιοδική έκθεση του Μουσείου με γενικό τίτλο: «Ο Πικάσο στην Κρήτη: Η χαρά της ζωής» - (Pablo Picasso: The joy of life) στην οποία παρουσιάζονται 24 αρχαία έργα του Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας και 62 σύγχρονα έργα του καλλιτέχνη, ορισμένα εκ των οποίων εκτίθενται πρώτη φορά και προέρχονται από την προσωπική συλλογή της κόρης του. Τα έργα αυτά, όπως μας επισήμαναν και οι ξεναγοί του Μουσείου, παρουσιάζουν νοηματική συνάφεια μεταξύ τους και συνδιαλέγονται με μοναδικό ευρηματικό τρόπο σε μια ιδιαίτερη «σύζευξη» της αρχαίας και σύγχρονης τέχνης. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση που αποκαλύπτει την καταλυτική επιρροή της Ελλάδας και κυρίως της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στο έργο του Πικάσο.
Η παραπάνω έκθεση εστιάζει στη μυθολογία της Κρήτης και τη χαρά της ζωής, τα μυθικά πλάσματα το ζωικό στοιχείο και το στοιχείο της φύσης, αφορμώμενη από τα κεραμικά δημιουργήματα, τα σχέδια και τα χαρακτικά του Πάμπλο Πικάσο και χωρίζεται σε επτά ενότητες: Μινώταυρος, Απεικονίσεις ζώων (πτηνών, κριών, ταύρων), Πάνας – ζώα, Λυσιστράτη, Αποκάλυψη, Χορός και Κλοντ. Ο Κλοντ ήταν το όνομα του αδελφού της Παλόμα Πικάσο, ο οποίος λάτρευε την Ελλάδα, όμως, έφυγε από τη ζωή πέρυσι, μην καταφέρνοντας να εκπληρώσει το μεγάλο του όραμα, αυτό που εν τέλει ολοκλήρωσε η αδερφή του, Παλόμα.
Ο εμβληματικός καλλιτέχνης δεν επισκέφθηκε ούτε μία φορά τη χώρα μας, όμως, η επαφή του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο μελέτησε πραγματοποιώντας περιηγήσεις στις αίθουσες του Λούβρου, υπήρξε για αυτόν αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος κάποτε: «αν όλα τα μονοπάτια που έχω διανύσει ήταν σημειωμένα σε έναν χάρτη και συνδεδεμένα με μια γραμμή, θα σχημάτιζαν έναν Μινώταυρο».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, μαθητές και εκπαιδευτικοί κληθήκαμε ως θεατές να ανακαλύψουμε και να προβληματιστούμε γύρω από τη διαπίστωση: ότι η αρχαία και σύγχρονη τέχνη βρίσκονται σε μία διαλεκτική σχέση αμοιβαίας συνύπαρξης καταδεικνύοντας τον διαχρονικό χαρακτήρα των έργων τους.
Εν κατακλείδι, αξίζει να επισημάνουμε ότι τα παιδιά δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένα, ενθουσιασμένα και εντυπωσιασμένα από τα εκθέματα του μουσείου, στα πλαίσια συζήτησης αναστοχασμού που ακολούθησε μετά το πέρας της εν λόγω διδακτικής επίσκεψης, με τους/τις υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.
Τέλος, βασικός στόχος της παραπάνω διδακτικής επίσκεψης ήταν να ενισχύσει τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών-τριών και εκπαιδευτικών, να ευνοήσει τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα, να διευκολύνει την έκφραση και την εκτόνωση των εντάσεων με δημιουργικό τρόπο και τελικά να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός θετικού σχολικού κλίματος συνεργασίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Η ομάδα δράσης μας ευχαριστεί θερμά τους ξεναγούς του μουσείου, καθώς επίσης και τη Διεύθυνση και Υποδιεύθυνση του σχολείου μας για την υλοποίηση της παραπάνω διδακτικής μας επίσκεψης. Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις στο μέλλον αποκτώντας γνώσεις με δημιουργικό, διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο σ’ ένα σχολείο «ανοιχτό» στην κοινωνία!
Οι υπεύθυνοι της ομάδας δράσης:
Χατζηδάκης Ανδρέας (ΠΕ04.01 - συντονιστής)
Ρασούλη Σταυρούλα ( ΠΕ 02 - μέλος)
Σιώκη Ελένη ( ΠΕ 80 - μέλος)
Κοσμαδάκη Ελένη ( ΠΕ 05 - μέλος)
Λογοθέτη Τερψιχόρη( ΠΕ01 - μέλος)
Πικράκη Μαρία( ΠΕ04.04 - μέλος)
Επιμέλεια άρθρου: Ρασούλη Σταυρούλα - Φιλόλογος