aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ...ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2016

Το Γυμνάσιο Γαζίου συμμετείχε στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

 sid 2016

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!

Από το 2014, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές Διαδίκτυο αλλά τη δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου, στο οποίο όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε.
Έτσι, το φετινό σύνθημα ήταν:

«Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»)

Το Γυμνάσιο Γαζίου συμμετείχε και φέτος στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου,  ως «Πρεσβευτής» και υλοποίησε δράσεις για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) και της ρητορικής μίσους (online hate speech). Ως  «Πρεσβευτής» της ημέρας ανέλαβε να προωθήσει τα μηνύματα και τους στόχους του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε.  και να ενεργοποιήσει τους μαθητές του  να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο στην δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη -τη δική τους και των άλλων- και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες. Επίσης, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του Διαδικτύου παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς, και να αναφέρουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.

Δράσεις στο σχολείο μας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου:

1. Οι μαθητές της  Α' τάξης, έγραψαν ποιήματα για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) και της ρητορικής μίσους (online hate speech) συμμετέχοντας έτσι στη δράση του Saferinternet για σχολεία.
Τα δύο ποιήματα που εκπροσώπησαν το σχολείο μας και αναρτήθηκαν στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα για την "Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου", είναι:

Το ποίημα της Ειρήνης - Αθανασίας  Κουταλά από το τμήμα: Α' 2
Τίτλος: Μίλα τώρα! Stop Cyberbullying!

Στο Διαδίκτυο, μη διστάσεις
αν κάποιοι σε εκφοβίσουν.
Πες το στους γονείς σου
και θα σε βοηθήσουν.

Αντίδρασε. Μίλα τώρα.
Η ζωή είναι δική σου.
Φίλοι, γονείς, δάσκαλοι
θα είμαστε μαζί σου.

Και ένα απόσπασμα από το ποίημα της Αριστέας Μιχαλίτση  από το τμήμα: Α' 5

Με τίτλο: Αναφορά για Cyberbullying!

Φυσικά και θα σερφάρω
με τους φίλους θα τσατάρω,
όμως, άτομα που με ενοχλούνε
στην παρέα δε θα μπούνε.

Κι αν εκείνα επιμείνουν
και κακός μπελάς μου γίνουν,
θα καλέσω να το πω
στο CYBER ALERT 11188.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και άλλα ποιήματα μαθητών μας που περιλαμβάνονται στην  ποιητική συλλογή του σχολείου μας για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016.

 

2. Εκπαιδευτικοί του σχολείου εφάρμοσαν σχέδια μαθήματος, όπως: για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) και της ρητορικής μίσους (online hate speech), για την προστασία προσωπικών δεδομένων, για ρυθμίσεις ασφαλείας στα Κοινωνικά Δίκτυα (π,χ. Facebook).

 

3. Το σχολείο συμμετείχε σε  τηλεκπαίδευση eTwinning με τίτλο: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016, όπου η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος παρουσίασε τις δράσεις του Γυμνασίου Γαζίου για την ασφαλέστερη χρήση Διαδικτύου και την διαδρομή του σχολείου μέχρι την απόκτηση της χρυσής ετικέτας eSafety.

 

Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, καθηγήτρια Πληροφορικής του Γυμνασίου Γαζίου

Υπεύθυνη προγράμματος eSafety Label