aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ...6η ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 - ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Συμμετοχή Γυμνασίου Γαζίου στην Ημέρα κατά της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

 

b1

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως "Εθνική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό". Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Στο πλαίσιο της Ημέρας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, το Γυμνάσιο Γαζίου την Παρασκευή 6 Μαρτίου  οργάνωσε δράσεις με σκοπό να προωθήσει μηνύματα και στόχους προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υιοθετώντας το φετινό σύνθημα: «STOP BULLYING!» οργανώσαμε έντυπο και ψηφιακό υλικό στο σχολείο, αξιοποιώντας υλικό από τον ιστότοπο της  Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, από το Δίκτυο Κατά της Βίας στο Σχολείο, από το Υπουργείο Παιδείας και το Παρατηρητήριο του νομού Ηρακλείου. Στο υλικό αυτό είχαν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι έδρασαν σαν μηχανισμοί πρόληψης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας.

b2Πιο συγκεκριμένα:

  1. Οι μαθητές της Α? τάξης παρακολούθησαν την ταινία: «Τα παιδιά της χορωδίας» και συμμετείχαν σε θεατρικά παιχνίδια σχετικά με το θέμα.
  2. Οι μαθητές της Β? τάξης επιδόθηκαν σε καλλιτεχνικές δράσεις (ζωγραφική, ποίηση, κολάζ κλπ.). Επίσης δημιούργησαν σε συνεργασία με την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών, κα. Κουφού Κωνσταντίνα, σχετικό με το θέμα  βίντεο.
  3. Οι μαθητές της Γ? τάξης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και φύλλα εργασίας για την συναισθηματική αγωγή.

Οι μαθητές συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον στις δράσεις, περιέγραψαν τις εμπειρίες τους, ανέφεραν τις ανησυχίες τους και συζήτησαν με τους καθηγητές τους για το σχολικό εκφοβισμό. Ιδιαίτερα συζητήθηκε το θέμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyberbullying), μια από τις συνηθισμένες περιπτώσεις εκφοβισμού που λαμβάνει χώρα μέσω Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών τεχνολογιών.

Πιστεύουμε ότι με την ενεργοποίηση όλων μας, η Ημέρα ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό θα αποτελέσει την απαρχή κι άλλων μόνιμων παρεμβάσεων, ώστε το πρόβλημα αυτό να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί με τρόπο επωφελή για τους μαθητές μας.

Στις δράσεις για την «Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό» συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, Ασσαργιωτάκη Ειρήνη, Βασιλάκη Ειρήνη, Βλαχάκη Αντωνία, Θεοδώρου Ευαγγελία, Καμπιτάκη Ελένη, Κοντάκη Αφροδίτη, Μηλιαρά Άννα, Παυλίδου Σοφία, Πλάκα Νανά, Τσαντάκη Σταματία, Στρατάκης Μανόλης, Κοκκινάκη Αλίκη, Σφακιανάκη Ειρήνη, Χριστοδουλάκης Χρήστος, Λογοθέτη Τέρψη, Λουκάκη Ηρώ, Πετράκη Ελένη, Μαστρογιωργάκη Χριστίνα  και Κουφού Κωνσταντίνα.
Η οργάνωση έγινε από την εκπαιδευτικό φιλόλογο κα. Μηλιαρά Άννα, Συντονίστρια Προστασίας Παιδιού του Γυμνασίου Γαζίου και υπεύθυνη για την πρόληψη/αντιμετώπιση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

 

stop bullying