aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ...ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2015 - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 Συμμετοχή Γυμνασίου Γαζίου στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2015


saferinternetday 2015

 

Η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!
Και φέτος το Γυμνάσιο Γαζίου συμμετείχε στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, την Τρίτη στις 10 Φεβρουαρίου ως «Πρεσβευτής» και οργάνωσε δράσεις με σκοπό να προωθήσει τα μηνύματα και τους στόχους του προγράμματος Safer Internet της Ε.Ε προς όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.
 
Υιοθετώντας το φετινό σύνθημα: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» οργανώσαμε έντυπο και ψηφιακό υλικό στο σχολείο, αξιοποιώντας υλικό από τον ιστοχώρο saferinternet.gr. Στο υλικό αυτό είχαν πρόσβαση οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, επιμορφώθηκαν και δρώντας ως πρεσβευτές υλοποίησαν εκπαιδευτικά σενάρια μίας διδακτικής ώρας με αποτέλεσμα να ενημερώσουν τους μαθητές του σχολείου μας για το πώς να χρησιμοποιούν δημιουργικά και με ασφάλεια το Διαδίκτυο, να αποφεύγουν τους κινδύνους και να απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη του.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω προβολών επιλεγμένων βίντεο και παρουσιάσεων, συμπλήρωσης κουίζ, ερωτηματολογίων, ακροστιχίδων, κρυπτόλεξων και  μέσω συζήτησης, τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους καθηγητές τους για θέματα όπως:
  • την προστασία των προσωπικών δεδομένων
  • την αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο με κριτική σκέψη
  • την ηλεκτρονική παρενόχληση (cyberbullying)
  • τον εθισμό στο Διαδίκτυο 
  • τα δωμάτια συνομιλίας (chat)
  • την κοινωνική δικτύωση (Facebook κ.λ.π.)
  • το πώς να δημιουργούν ένα ασφαλή λογαριασμό e-mail
  • τους κινδύνους στις on-line συναλλαγές
  • τη σωστή και ηθική συμπεριφορά στο Διαδίκτυο
Οι μαθητές μας συμμετείχαν με έντονο ενδιαφέρον στις δραστηριότητες και στη συζήτηση, περιέγραψαν τις εμπειρίες τους και ανέφεραν τις ανησυχίες τους. Στο τέλος της δράσης οι εκπαιδευτικοί μοίρασαν στους μαθητές το μικρό οδηγό για το Facebook από το saferinternet.gr και τους συμβούλευσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους και να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. 
Πιστεύουμε ότι μόνο με εκπαίδευση τα παιδιά θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και θα συνεχίσουμε με τις δράσεις μας να τα εφοδιάζουμε με δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν ασφαλείς και υπεύθυνες αποφάσεις.
 
Στις δράσεις για την «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου» συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, Ασσαργιωτάκη Ειρήνη, Βασιλάκη Ειρήνη, Βλαχάκη Αντωνία, Γιασσάκη Σοφία, Διαμαντή Σούλα, Θεοδώρου Ευαγγελία, Καμπιτάκη Ελένη, Κοντάκη Αφροδίτη, Μηλιαρά Άννα, Μποσταντζόγλου Χριστίνα, Παπαδόπουλος Πέτρος, Παυλίδου Σοφία, Πηγιάκη Αριστέα, Πλάκα Άννα, Στρατάκης Μανόλης, Σφακιανάκη Ειρήνη, Χριστοδουλάκης Χρήστος και Ψαράκη Κατερίνα.
Η οργάνωση έγινε από την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, συντονίστρια του Γυμνασίου Γαζίου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.