Το πείραμα του Ερατοσθένη στο Γυμνάσιο Γαζίου!
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πείραμα υπολογισμού της ακτίνας της Γης με τη μέθοδο του Ερατοσθένη, με βάση το ύψος ενός αντικειμένου και του μήκους της σκιάς που σχηματίζει το μεσημέρι κατά την εαρινή ισημερία (όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα στον Ισημερινό). Αν και ο καιρός δεν ήταν καλός, μερικά μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας ήταν αρκετά για την πραγματοποίησή του, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί και τις κοντινές ημέρες με μικρή απόκλιση. Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι ένα μέρος από το σχετικό Σχέδιο Δράσης που πραγματοποιείται στο σχολείο μας το σχολικό έτος 2024-2025 με τίτλο «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».

Το πείραμα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, όπου συμμετέχουν χιλιάδες σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, με περισσότερα από 100 σχολεία να είναι από τη χώρα μας. Το σχολείο μας βρίσκεται πλέον στις αντίστοιχες πλατφόρμες και στους χάρτες της δράσης. Το πείραμα πραγματοποιείται προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου, μαθηματικού και αστρονόμου Ερατοσθένη, που υπολόγισε για πρώτη φορά με αυτή τη μέθοδο (και τα μέσα της εποχής) την ακτίνα και την περίμετρο της Γης το 240 π.Χ. και έτσι επιβεβαίωσε την υπόθεση που έκανε πρώτος, ότι η Γη είναι μία σφαίρα. Υπήρξε, επίσης, διευθυντής της περίφημης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και συνέγραψε φιλολογικά/φιλοσοφικά έργα.

Πέραν από τους καθηγητές που συμμετείχαν στην ομάδα του Σχεδίου Δράσης (Αποστολακάκης Αβραάμ - Φυσικός - Συντονιστής Σχεδίου Δράσης, Μπαλτζάκη Ευαγγελία - Μαθηματικός και Πικράκη Μαρία - Βιολόγος) και τα τμήματα που πραγματοποίησαν το πείραμα (Β2, Γ2, ενώ παρουσιάστηκε και σε άλλα τμήματα), υπήρξε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σε αυτό και από άλλους καθηγητές και μαθητές, μιας και υπήρξε μαζική ενημέρωση για τη διάχυση της Δράσης με ανακοινώσεις και ενημερωτικές προσκλήσεις αντιστοίχως. Επίσης, το τμήμα Β2 με την καθηγήτρια Πληροφορικής, Σκουντή Παρασκευή, δημιούργησε ένα υπολογιστικό αρχείο Excel, με το οποίο με βάση τις μετρήσεις του πειράματος υπολογίζει την ακτίνα και την περίμετρο της Γης. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έτρεξε στο σχολείο μας ένας διαγωνισμός γνώσεων σχετικά με το πείραμα του Ερατοσθένη, καθώς και τη ζωή και το έργο του, στον οποίο νίκησε η ομάδα «Ο Μικρόκοσμος», ομάδα δύο μαθητών από το τμήμα Γ3.


Φέτος με τις μετρήσεις των μαθητών μας υπολογίστηκε η ακτίνα της Γης στα 6316 km, ενώ η πραγματική είναι 6371 km, δηλαδή με ένα σφάλμα μικρότερο από 1%, που είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με βάση την απλότητα της μεθόδου. Το πείραμα συγκαταλέγεται μέσα στα 10 πιο όμορφα πειράματα Φυσικής και πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με δύο μεθόδους: 1. Με την ανεξάρτητη μέθοδο 2. Συνεργατικά με το Μουσικό Σχολείο Δράμας με το οποίο ήρθαμε σε επαφή και ανταλλάξαμε μετρήσεις, μέσω της αντίστοιχης ομάδας που πραγματοποίησε το πείραμα. Η Επιστήμη ενώνει τον Κόσμο!
Αποστολακάκης Αβραάμ, Φυσικός, Συντονιστής Σχεδίου Δράσης