ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΝΕΣ
Στις 25 Απριλίου 2024, ημέρα Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στις Αρχάνες, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας της Α' Γυμνάσιου.
Στην εκδρομή συμμετείχαν όλα τα τμήματα της Α' τάξης και ένα τμήμα της Β' τάξης. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η καλύτερη γνωριμία των μαθητών μας με τον μινωικό πολιτισμό, που άκμασε στο νησί μας κατά την περίοδο του Χαλκού (3.000 – 1.100 π.Χ.), καθώς η επίσκεψη στους σχετικούς με την περίοδο αυτή αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί σημαντική εμπειρία και πηγή πληροφόρησης για τους μαθητές μας και συμβάλλει σημαντικά στην κατανόησή της διδασκόμενης ύλης.
Για περισσότερες φωτογραφίες επιλέξετε το παρακάτω εικονίδιο.
Αρχικά, επισκεφθήκαμε το μινωικό νεκροταφείο στο Φουρνί και θαυμάσαμε τον εντυπωσιακό και καλοδιατηρημένο θολωτό τάφο της βασίλισσας. Η περιήγηση μέσα στο δασάκι με το όμορφο θέατρο – μικρογραφία του αρχαίου αμφιθεάτρου - ήταν μια ευκαιρία για χαλαρή πεζοπορία μέσα στη φύση, κάτι που τόσο έχουμε ανάγκη μικροί και μεγάλοι στην εποχή μας, ενώ, παράλληλα, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε τη στενή σχέση των Μινωιτών με το φυσικό περιβάλλον, που τόσο σέβονταν, αγαπούσαν και που, μάλιστα, το είχαν θεοποιήσει.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε την Αρχαιολογική Συλλογή των Αρχανών, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή. Η επίσκεψη στο μικρό μουσείο εντυπωσίασε τα παιδιά.
Ακολούθησε μια επίσκεψη στην "Τουρκογειτονιά", με τα γραφικά παραδοσιακά σοκάκια, όπου είδαμε το άγνωστο στους περισσότερους θερινό ανάκτορο του Μίνωα. Αναφερθήκαμε στο σημαντικό έργο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη στην αρχαιολογική ζώνη της περιοχής των Αρχανών και τονίσαμε την ιδιάζουσα και βαρύνουσα σημασία της περιοχής αυτής κατά τη μινωική εποχή.
Τέλος, οι μαθητές μας, μετά τις ξεναγήσεις, εξερεύνησαν τις όμορφες Πάνω Αρχάνες, κάνοντας βόλτα στα στενάκια του παραδοσιακού οικισμού. Φυσικά, την πρωτιά στις περιηγήσεις τους είχαν οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής.
Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη αυτή, όπως και όλες οι ανάλογες εκπαιδευτικές επισκέψεις περιηγητικού τύπου, δίνουν ισχυρά κίνητρα για μάθηση στα παιδιά, τα οποία προσεγγίζουν τη γνώση – στην περίπτωσή μας την ιστορία του τόπου τους – με ένα διαφορετικό τρόπο, πιο ευχάριστο, πιο εμπειρικό και πιο βιωματικό, τα φέρνουν σε επαφή με την πλούσια σε φυσικές ομορφιές, παραδόσεις και οικιστικές ιδιαιτερότητες ύπαιθρο του τόπου μας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλλιέργεια θετικού κλίματος συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.
Υπεύθυνοι για την οργάνωση
και τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής εκδρομής:
Μποσταντζόγλου Χριστίνα, Καθηγήτρια Φιλόλογος
Χριστοδουλάκης Χρήστος, Καθηγητής Φιλόλογος
Παγκαλάκη Ελένη, Καθηγήτρια Φιλόλογος
Επιμέλεια κειμένου:
Μποσταντζόγλου Χριστίνα,
Καθηγήτρια Φιλόλογος