aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ
Μαθαίνω την ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μου
 
 am 3
 
Κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος στα πλαίσια της αξιολόγησης, του άξονα 1, ξεκίνησε μια προσπάθεια για κινητοποίηση γνωριμίας, έρευνας και ενασχόλησης των μαθητών/τριών, με την θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Η προσπάθεια αυτή, επειδή απέδωσε καρπούς, συνεχίζεται και κατά το φετινό διδακτικό έτος. 
 
Έπειτα από συζητήσεις με τους μαθητές/τριες αποφασίστηκε η έρευνα και η μελέτη των θρησκευτικών μνημείων, τα οποία τους ενδιέφεραν. Στις 04 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτόπια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β1, Β4, Γ2, Γ3, Γ5 και Γ7. Οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί καθηγητές/τριες αρχικά επισκέφθηκαν το χωριό του Αγίου Μύρωνα, τόπο καταγωγής του ομώνυμου Αγίου. Στην Εκκλησία τους υποδέχθηκε ο ιερέας της ενορίας, ο οποίος ενημέρωσε και συζήτησε με τους μαθητές/τριες για τον Άγιο, τις παραδόσεις που συνδέονται με τον όνομά του, καθώς και θρύλους, οι οποίοι συνδέονται με την σπηλιά του Αγίου. Επιπλέον, ο ιερέας ξενάγησε τα παιδιά στον ιερό ναό του χωριού και στο αγίασμα. Τα παιδιά περιηγήθηκαν και στον οικισμό και έπειτα συνέχισαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη. Εκεί, τους υποδέχθηκε ο μοναχός Ειρηναίος, ο οποίος συζήτησε με τους μαθητές/τριες για την ιστορία και ίδρυση της μονής, αλλά συνομίλησε μαζί τους και για τη ζωή των μοναχών. Κοινή ομολογία όλων των μαθητών/τριών ήταν ότι δεν περίμεναν η ζωή των μοναχών να είναι τόσο γεμάτη και δύσκολη. Περίμεναν ότι οι μοναχοί θα έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, ενώ ο μοναχός Ειρηναίος τους περιέγραψε ένα γεμάτο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε, πέραν της προσευχής και πολύωρη χειρονακτική εργασία. Μεγάλη εντύπωση στους μαθητές/τριες προκάλεσε το μουσείο της μονής, το οποίο διέθετε εκθέματα του προηγούμενου αιώνα, όπως γεωργικά εργαλεία, μηχανήματα οικιακής χρήσης, όπως σίδερο, τηλέφωνο, φωτογραφίες και πλήθος άλλων εκθεμάτων. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την περιήγηση των μαθητών/τριών στον παραδοσιακό οικισμό των Κάτω Ασιτών.  
 
Μετά την επιστροφή τους στο σχολείο εκπόνησαν ένα power point με τις φωτογραφίες από την εκπαιδευτική τους επίσκεψη και αντάλλαξαν εμπειρίες και γνώσεις, με τους άλλους συμμαθητές/τριες τους.  
 
Η Συντονίστρια της δράσης
Ιορδανίδου Βασιλική, ΠΕ01