aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΡΗΤΗ TV, 9,84 FM ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ»
Εντυπώσεις από την επίσκεψη της δημοσιογραφικής ομάδας της Σχολικής Ηλεκτρονικής Εφημερίδας στις εγκαταστάσεις του δημοσιογραφικού ομίλου ΚΡΗΤΗ TV, 9,84 fm και την παγκρήτια εφημερίδα «ΝΕΑ Κρήτη»
 
ef1 23 
 
Στα πλαίσια της σχολικής δράσης της έκδοσης ψηφιακής σχολικής εφημερίδας με την ονομασία «Γαζόμματες 2022-2023», τεύχος 9ο, πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2023 επίσκεψη των 37 μαθητών που συμμετείχαν στη δράση αυτή του Γυμνασίου Γαζίου στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ TV,  του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 και στα πιεστήρια της παγκρήτιας εφημερίδας «ΝΕΑ Κρήτη» στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου
Σκοπός της επίσκεψής μας ήταν η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την κοινωνική αποστολή και τη λειτουργία των Μ.Μ.Ε., το δημοσιογραφικό έργο, τις εγκαταστάσεις ενός τηλεοπτικού – ραδιοφωνικού σταθμού και τη διαδικασία εκτύπωσης μιας εφημερίδας.
 
ef2 23
 
Κατά την επίσκεψη των μαθητών στον τηλεοπτικό – ραδιοφωνικό σταθμό τούς δόθηκε η δυνατότητα να ξεναγηθούν στα στούντιο των εκπομπών – ειδήσεων, να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και την τελευταίας τεχνολογίας υλικοτεχνική υποδομή τους, να πληροφορηθούν για τη λειτουργία των πολυάριθμων γραφείων - χώρων συγκέντρωσης, επεξεργασίας και συντονισμού του δημοσιογραφικού - ραδιοτηλεοπτικού υλικού (αίθουσα σύνταξης, σκηνοθέτη – μοντάζ, ραδιοφωνικών εκπομπών), να ενημερωθούν για την ιστορία του σταθμού (πότε ιδρύθηκε και πώς εξελίχτηκε), να συνομιλήσουν με το προσωπικό, με αξιόλογους δημοσιογράφους - παραγωγούς, όπως η κα. Αναστασία Μπιτζιλέου, η οποία ανέλαβε την ξενάγησή μας, να συζητήσουν για τον σπουδαίο ρόλο των Μ.Μ.Ε. στη ζωή του πολίτη και τις αρμοδιότητες του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), να λύσουν απορίες σχετικές με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και της συλλογής ειδήσεων και, τέλος, να αντλήσουν πληροφορίες αναφορικά με την πληθώρα επαγγελμάτων (δημοσιογράφοι – τεχνικοί – καλλιτέχνες – διοικητικοί ...) που σχετίζονται με τη λειτουργία ενός σύγχρονου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού.
 
 ef3 23
Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στα πιεστήρια της εφημερίδας «ΝΕΑΚρήτη». Ξεναγήθηκαν στο τυπογραφείο και ενημερώθηκαν από την κα. Μπιτζιλέου για τη διαδικασία σύνταξης και εκτύπωσης της εφημερίδας, τη θεματολογία της,  τη διάταξη των ειδήσεων – δημοσιεύσεων, την εκτύπωση των σελίδων, την περιοδικότητα έκδοσης (ημερήσιες, εβδομαδιαίες), τον τρόπο και τον τόπο διανομής, την αναγνωσιμότητα και τις πωλήσεις που κάνει η συγκεκριμένη εφημερίδα.
 
Τέλος, όταν ερωτήθηκαν οι μαθητές ποιες ήταν οι εντυπώσεις τους απ’ την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Ομίλου ΚΡΗΤΗ TV, 9,84 fm και την παγκρήτια εφημερίδα «ΝΕΑ Κρήτη», μίλησαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό το ξεχωριστό μάθημα σχετικά με τα Μ.Μ.Ε. και μας παρακίνησαν να οργανώνουμε τακτικά ανάλογες δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την ευχάριστη και βιωματική μάθηση και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες των μαθητών, κάνοντας πραγματικότητα το σύνθημα της σύγχρονης εκπαίδευσης: «σχολείο ανοικτό στην κοινωνία – ζωή».
 
Οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί
Χριστοδουλάκης Χρήστος ΠΕ02
Φραϊδάκη Αγγελική ΠΕ02
Διαμαντή Βλασία ΠΕ02
Μήτση Βασιλική ΠΕ0404