aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΝΑΤΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΝΑΤΟΥ

 

Οι μαθητές των τμημάτων Α4 και Β3 του Γυμνασίου Γαζίου, συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εκδρομή που έγινε στο Σχολικό Μουσείου της Αμνάτου στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου  2023. Εκπαιδευτικοί συνοδοί ορίστηκαν οι: κα Ρασούλη Σταυρούλα (ΠΕ.02), η κα Λογοθέτη Τερψη (ΠΕ.01) και ο κ. Χατζηδάκης Ανδρέας (ΠΕ.04.01).

Η παραπάνω επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την Αξιολόγηση της Σχολικής μας Μονάδας, καθώς επίσης και στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄και Β΄ Γυμνασίου με αφόρμηση διάφορα κείμενα σχολικής ζωής και αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιμορφωτική, καθώς οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του συγκεκριμένου Μουσείου.

Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις του Σχολικού Μουσείου, οι μαθητές είχαν  την δυνατότητα να αναβιώσουν μέσα από ποικίλα προγράμματα που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών κυρίως παιδιών, τη  διδασκαλία, όπως αυτή γινόταν παλιά, να χρησιμοποιήσουν υλικά, πίνακες και να καθίσουν στα θρανία που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές τότε καθώς και να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες σαν να ήταν μαθητές του «χθες». Η εμπειρία των μαθητών από την επίσκεψή τους στο Σχολικό Μουσείο  ήταν  εποικοδομητική, αφού η βιωματική προσέγγιση τα έκανε να «ταξιδεύσουν» σε μια άλλη εποχή και να κατανοήσουν  την διαφορά του παρελθόντος με το παρόν αλλά και την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βίωναν οι μαθητές τότε.

Παράλληλα, οι μαθητές  του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά και με μεγάλη προθυμία και σε διάφορες βιωματικές δράσεις  στο ανθοκήπιο και στο ζωολογικό κήπο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και μία μικρή ξενάγηση  σε παραπλήσιο Μουσείο λαογραφικής τέχνης του χωριού από την υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος, κα Μαντζουράνη Άννα. Στο τέλος της επίσκεψης, μοιράστηκαν στους μαθητές ως ενθύμια - λευκώματα  της παλιάς σχολικής ζωής.

Επιπλέον, στόχος της παραπάνω διδακτικής εκδρομής ήταν  να ενισχύσει τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών,  να ευνοήσει  τη συνεργασία και την ευγενή άμιλλα, να διευκολύνει την έκφραση και την εκτόνωση των εντάσεων με δημιουργικό τρόπο και τελικά να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός θετικού σχολικού κλίματος συνεργασίας μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας Δράσης του Γυμνασίου Γαζίου, ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του παραπάνω εκπαιδευτικού προγράμματος, οι οποίοι μας καλωσόρισαν και μας ξενάγησαν στο χώρο του Μουσείου και ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες διδακτικές επισκέψεις στο μέλλον.

 

Οι  υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:  

Ρασούλη Σταυρούλα (ΠΕ 02)
Λογοθέτη Τέρψη (ΠΕ 01)
Χατζηδάκης Ανδρέας (ΠΕ 04.01)