aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΚΑΙ WITTELSBACHER GYMNASIUM 17

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΜΕ ΤΟ WITTELSBACHER GYMNASIUM ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ - Μέρος 1ο

Πραγματοποιήθηκε και φέτος για 7η χρονιά η επίσκεψη ενός Βαυαρικού σχολείου στο Γυμνάσιό μας. Αυτή τη φορά βρέθηκαν στον τόπο μας 14 μαθητές ηλικίας 14 έως 15 ετών και δύο εκπαιδευτικοί, η κυρία Maria Krichbaumer και ο κύριος Wolfgang Gs?nger από το Wittelsbacher Gymnasium του Μονάχου. Από την Παρασκευή 29/9/2017 έως την Παρασκευή 6/10/2017 φιλοξενήθηκαν από 14 δικούς μας μαθητές και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικούς, την υπεύθυνη του προγράμματος κα Γιασσάκη Σοφία, καθηγήτρια Γερμανικών και την συμμετέχουσα καθηγήτρια, κα Σφακιανάκη Ειρήνη, φιλόλογο. Η ανταπόδοση της επίσκεψης από το Γυμνάσιο Γαζίου θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2018.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής σχολείων της Ελλάδας με σχολεία του εξωτερικού και σκοπό έχει να φέρει σε επαφή τα δύο σχολεία μέσα από στενή συνεργασία και κοινές δράσεις που στοχεύουν στη γνωριμία μαθητών κι εκπαιδευτικών, καθώς και διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων, στην καλλιέργεια κλίματος φιλίας, στη διάχυση ιδεών, αξιών και στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού αλλά και στο άνοιγμα του σχολείου μας στην κοινωνία? Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τιτλοφορείται «Η Ελλάδα τότε και σήμερα» και στηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας της Βαυαρίας σε συνεργασία με το αυτόνομο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημόσιο ίδρυμα «Παλλάδιον» της Βαυαρίας. Έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή μαθητές των δύο χωρών καθώς τα παιδιά που συμμετείχαν από τη Γερμανία διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά ως μάθημα επιλογής και οι δικοί μας μαθητές έχουν με τη σειρά τους επιλέξει τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Μέσα σ? αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν πολλές και ποικίλες δράσεις. Οι μαθητές και των δύο σχολείων με την καθοδήγηση και συνοδεία των εκπαιδευτικών τους είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, τους Αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Φαιστού και της Γόρτυνας καθώς και το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Περπάτησαν στα Ενετικά τείχη και είδαν από κοντά τον Τάφο του Ν. Καζαντζάκη στον προμαχώνα του Μαρτινέγκο και την ίδια μέρα περιηγήθηκαν στην πόλη του Ηρακλείου θαυμάζοντας τα Ενετικά κτίσματα όπως την Κρήνη του Μοροζίνη, τη Λότζια και τον Κούλε.

Επίσης επισκέφθηκαν το Αρκάδι κι έμαθαν για την ιστορία της Μονής καθώς επίσης και το χωριό Μαργαρίτες, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν «?π? τ? ?ργ?» τον κύριο Γ. Δαλαμβέλα, αγγειοπλάστη, να δημιουργεί αντικείμενα από πηλό που προέρχεται από χώμα της περιοχής.

Ξεναγήθηκαν επίσης στο Μουσείο του Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά και θαύμασαν ως θρησκευτικό μνημείο την Παναγία Κερά στην Κριτσά. Περιηγήθηκαν όμως και στη Σπιναλόγκα, γνωρίζοντας έτσι μια άλλη πτυχή της σύγχρονης κοινωνικής ιστορίας. Αντίστοιχα η επίσκεψη στο οινοποιείο του κυρίου Δουλουφάκη στο χωριό Δαφνές Ηρακλείου τους έφερε σε επαφή με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του κρασιού, ενός προϊόντος ταυτισμένου με τη σύγχρονη οικονομία του νησιού γενικότερα, και της περιοχής του Ηρακλείου ειδικότερα.

Όλες οι επισκέψεις συνοδεύτηκαν από εμπεριστατωμένη ξενάγηση από τον κύριο Μαυράκη, ξεναγό, ο οποίος έδωσε στους μαθητές πολλές και χρήσιμες πληροφορίες.

Βεβαίως η περιοχές των Ματάλων, του Αγίου Νικολάου, του Ρεθύμνου αλλά και της Ελούντας μάγεψαν με το γαλάζιο χρώμα τους τους φιλοξενούμενους όπως άλλωστε και η περιήγηση με το τρενάκι στο Δήμο Μαλεβιζίου ? αν και πραγματοποιήθηκε υπό βροχή?

Εκτός όμως από τις ξεναγήσεις κι επισκέψεις οι φιλοξενούμενοι δέχτηκαν μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά από τις οικογένειες των Ελλήνων μαθητών, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την περιποίησή τους. Έτσι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την οικογενειακή καθημερινότητα των Κρητικών, να δοκιμάσουν τα φαγητά τους και να νιώσουν τη ζεστασιά της ντόπιας, της κρητικής φιλοξενίας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία των μαθητών του Γερμανικού σχολείου σε τάξεις του Γυμνασίου μας, όπου παρακολούθησαν μαθήματα αρχαίων ελληνικών, μαθηματικών καθώς κι εκμάθηση ελληνικών και παραδοσιακών χορών.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Αρχαιολογική Συλλογή του Δήμου Μαλεβιζίου, την υποδοχή και το χαιρετισμό του Δημάρχου, κυρίου Μαμουλάκη καθώς και την προσφορά μεσημεριανού γεύματος σε όλους του συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και τους εμπλεκόμενους φορείς στο ξενοδοχείο «Apollonia».

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχημένη έκβαση της επίσκεψης αυτής και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης και το Europe Direct Κρήτης για την πολύτιμη βοήθεια τους. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διευθυντή, κύριο Αντώνη Χναράκη και τους συναδέλφους του Γυμνασίου μας για τη στήριξή τους, καθώς και το Δήμαρχο κύριο Μαμουλάκη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κύριο Παπαδομανωλάκη που μας υποδέχτηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου και καλωσόρισαν τη γερμανική αντιπροσωπεία. Ευχαριστούμε επίσης τους κυρίους Μαυράκη και Τζωράκη για τις πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις τους, καθώς και τον κύριο Μαυράκη Γιώργο, ιδιοκτήτη του τρένου για την προσφορά της περιήγησης στο Δήμο Μαλεβιζίου. Τέλος ευχαριστούμε τον κύριο Τσικαλά, ιδιοκτήτη ταξί, για τη μεταφορά μαθητών, το οινοποιείο Δουλουφάκη για τη θερμή υποδοχή και το ξενοδοχείο Apollonia για την απλόχερη φιλοξενία.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Σοφία Γιασσάκη

Ειρήνη Σφακιανάκη