aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΚΑΙ WITTELSBACHER GYMNASIUM ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΜΕΡΟΣ 2ο

Μαθητική ανταλλαγή Γυμνασίου Γαζίου με Wittelsbacher Gymnasium 

Μέρος 2ο

 

                                                                                                             Πατήστε στην εικόνα

Την εβδομάδα από 15 έως 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η δική μας επίσκεψη στο Μόναχο. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και κάθε οικογένεια προσπάθησε να ανταποδώσει την φιλοξενία που είχε δεχτεί το δικό της παιδί ένα μήνα πριν με τον καλύτερο τρόπο.

Οι μέρες μας ήταν γεμάτες με πρωτόγνωρες εικόνες και εμπειρίες, με ενδιαφέρουσες συνήθειες, νέες γεύσεις, διαφορετικούς ήχους και μία καθημερινότητα διαφορετική από τη δική μας, που μας έδωσε ερεθίσματα για πολλές σκέψεις και συλλογισμούς. Επισκεφθήκαμε πολλά διαφορετικά μέρη και ήρθαμε σε επαφή με πολλές πτυχές της ζωής στη Γερμανία και ιδιαίτερα της Βαυαρίας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας.

Παρακολουθήσαμε λοιπόν μαθήματα στο Wittelsbacher Gymnasium και ενημερωθήκαμε για το εκπαιδευτικό τους σύστημα. Ξεναγηθήκαμε στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, καθώς και στην Μοντέρνα Πινακοθήκη και το Lenbachhaus, όπου είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στον κόσμο της τέχνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εμπλουτίσαμε τις ιστορικές μας γνώσεις με μία επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Dachau, χώρο μνήμης και ενημέρωσης για το ολοκαύτωμα του Β? παγκοσμίου πολέμου, εκπλαγήκαμε με την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του Βασιλιά Λουδοβίκου Β? της Βαυαρίας, του «Βασιλιά των Παραμυθιών» μετά από μία εκδρομή σε ένα από τα κάστρα του, στο Κάστρο Neuschwanstein, εντυπωσιαστήκαμε με την αρχιτεκτονική και τους χώρους στο Παλάτι του Nymphenburg καθώς και με την ιστορία του.

Στο Γερμανικό Τεχνολογικό Μουσείο κάναμε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο παρακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Καθώς έπρεπε να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα, βρεθήκαμε κατά την παραμονή μας εκεί στην Allianz Arena, το γνωστό γήπεδο της Bayern του Μονάχου, όπου είδαμε από κοντά τους χώρους που κινείται η ομάδα και οι φίλαθλοι της, καθώς και στο Theresienwiese, στο χώρο που τις μέρες του Απρίλη λαμβάνει χώρα το Fr?hlingsfest, γιορτή της Άνοιξης, μικρογραφία του γνωστού σε όλους Oktoberfest, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόναχο κατά τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και συγκεντρώνει γύρω στα έξι εκατομμύρια επισκέπτες απ? όλον τον κόσμο.

Στο κινηματογραφικό στούντιο BAVARIA, εκεί που έχουν μεγαλουργήσει πολλοί σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Τζον Χιούστον και ο Βιμ Βέντερς, είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε κι εμείς την δική μας μικρή ταινία, παρακολουθώντας την εφαρμογή της τεχνολογίας στη διαδικασία των γυρισμάτων.

                                                                                                                                                                       Πατήστε στην εικόνα

Μετά από μία αξέχαστη εβδομάδα ο αποχωρισμός ήταν δύσκολος και η συγκίνηση μεγάλη. Μέσα από την εμπειρία της ανταλλαγής αυτής εδραιώθηκαν φιλίες και χτίστηκαν σχέσεις, που πολλοί θα ήθελαν να κρατήσουν για πάντα. Γνωρίζοντας ότι αυτό είναι δύσκολο, πολλά παιδιά έκαναν ένα πρώτο βήμα για να το πετύχουν, ανανεώνοντας το ραντεβού μεταξύ τους, σε προσωπικό επίπεδο αυτή τη φορά, για το καλοκαίρι στο νησί μας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια δύο μαθητριών του σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:

Ο καιρός πέρασε πολύ γρήγορα και νιώθω πολύ τυχερή που γνώρισα όλα αυτά τα υπέροχα παιδιά με τα οποία ανταλλάξαμε ιδέες-απόψεις και μοιραστήκαμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πέρασα πάρα πολύ ωραία κι ευχαριστήθηκα που γνώρισα μια εντελώς διαφορετική χώρα από τη δική μου. Η εμπειρία αυτή με βοήθησε να γίνω πιο ανεξάρτητη  και να κοινωνικοποιηθώ περισσότερο. Δέθηκα με όλα τα παιδιά και τα ευχαριστώ πολύ για τις αξέχαστες στιγμές που είχαμε μαζί και θα μου μείνουν όλα μια γλυκιά ανάμνηση. Το ταξίδι αυτό έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη μου και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φιλίες που δημιουργήθηκαν δε σταματάνε εδώ. Συνειδητοποίησα ότι η απόσταση δεν πρέπει να χωρίζει, αλλά αντίθετα να ενώνει τους ανθρώπους βοηθώντας τους με καινούργιες γνωριμίες να διευρύνουν τους ορίζοντες τους, γιατί η ζωή είναι μικρή και πρέπει να τη ζούμε στο έπακρο. (Κατερίνα Μαρκάκη, Γ3)

Οι εντυπώσεις μετά το πρόγραμμα ανταλλαγής είναι μόνο θετικές. Νιώθω πολύ ευγνώμων που πήρα μέρος σε αυτό και είχα την τύχη να γνωρίσω τα παιδιά από το Μόναχο. Ο καιρός πέρασε πολύ γρήγορα, δίχως να το καταλάβουμε και μαζέψαμε εμπειρίες που δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε διαφορετικά. Το πρόγραμμα με έκανε να συνειδητοποιήσω πως δεν έχει σημασία από που κατάγεσαι, τι πιστεύεις και τι γλώσσα μιλάς για να φτιάξεις μακροχρόνιες φιλίες. Αυτά τα προγράμματα θα έπρεπε αναμφισβήτητα να προωθούνται από το κράτος, με σκοπό να μειωθούν οι ''αποστάσεις'' μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύεται σίγουρα η διάθεση για συνεργασία μεταξύ των πολιτών διαφορετικών χωρών, η προσωπικότητα των μαθητών αλλά και η αντίληψή τους. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη, γιατί μπόρεσα να γνωρίσω καλύτερα μια διαφορετική κουλτούρα μέσα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που συναναστράφηκα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου. Όμως, το σημαντικότερο για μένα είναι οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ εμένα και των παιδιών. Με έκαναν σίγουρα πιο κοινωνικό άνθρωπο και χαίρομαι πολύ που είχα την ευκαιρία και τους γνώρισα. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις συνοδούς καθηγήτριες καθώς και την διευθύντρια του σχολείου μας για την προσπάθεια τους και την συμβολή τους στην διεξαγωγή του προγράμματος. (Γωγώ Μπαντουβά, Γ3)

Ευχαριστούμε θερμά τον διευθυντή και τους καθηγητές του Wittelsbacher Gymnasium για την θερμή υποδοχή, καθώς και τις οικογένειες που μας φιλοξένησαν. Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ίδρυμα «Παλλάδιον», που μας πρόσφερε τη δυνατότητα γι' αυτή τη συνεργασία. 

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Σοφία Γιασσάκη - Κατερίνα Ψαράκη