aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΚΑΙ WITTELSBACHER GYMNASIUM ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΜΕΡΟΣ 1ο

Μαθητική ανταλλαγή Γυμνασίου Γαζίου με Wittelsbacher Gymnasium 

Μέρος 1ο

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τον περασμένο μήνα στην πόλη και στο Γυμνάσιο μας 15 μαθητές και 2 συνοδούς καθηγητές, την κυρία Maria Krichbaumer και τον κύριο Wolfgang Gs?nger, από το Wittelsbacher Gymnasium του Μονάχου. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα τότε και τώρα», μία πρωτοβουλία του ιδρύματος «Παλλάδιον», ενός αυτόνομου δημόσιου ιδρύματος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει την έδρα του στο Μόναχο.

Κεντρικοί στόχοι του ιδρύματος είναι η στήριξη της Εκπαίδευσης και Αγωγής των Ελληνοπαίδων στη Βαυαρία και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και τέχνης. Σε συνεργασία με το βαυαρικό υπουργείο παιδείας διαμεσολάβησε το ίδρυμα, ώστε να δρομολογηθούν αδελφοποιήσεις μεταξύ ουμανιστικών Γυμνασίων της Βαυαρίας, όπου διδάσκονται τα Αρχαία και Νέα Ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, και Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας.

Οι Βαυαροί μαθητές έφτασαν στην πόλη μας την Παρασκευή, 11 Μαρτίου και αναχώρησαν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016. Μέσα σε αυτό το διάστημα διέμεναν σε σπίτια μαθητών μας και γνώρισαν από κοντά την ελληνική φιλοξενία και την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας. Παρακολούθησαν το μάθημα των αρχαίων ελληνικών και ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας.

Επισκέφθηκαν διάφορα μέρη στο νησί μας και βρέθηκαν σε πολυάριθμα ιστορικά σημεία, έτσι ώστε να βιώσουν από κοντά όσο γινόταν περισσότερες μνήμες του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος. Ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στην Κνωσό, στη Γόρτυνα, στη Φαιστό και στην Αγία Τριάδα, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αρκαδίου και την Αρχαιολογική Συλλογή Μαλεβιζίου, περπάτησαν στους δρόμους του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, απόλαυσαν τις παραλίες της Αμμουδάρας και των Ματάλων.

Την Καθαρά Δευτέρα γιόρτασαν τα παραδοσιακά κούλουμα παρέα με τους Έλληνες γονείς και μαθητές και γνώρισαν από κοντά τα ήθη και έθιμα της ημέρας αυτής.

Οι εντυπώσεις από αυτήν την επικοινωνία ήταν πολύ θετικές και για τις δύο πλευρές, καθώς όλοι μπόρεσαν να αντιληφθούν πολύ γρήγορα ότι τέτοιου είδους επαφές αποσαφηνίζουν την εικόνα που έχουμε για ανθρώπους που προέρχονται από άλλους τόπους και πολιτισμούς, μας βοηθάνε στην κρίση μας και στην αυτοκριτική μας και τέλος οδηγούν στην αυτοβελτίωση μας.

 Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την στήριξη τους σε αυτή μας την προσπάθεια το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου μας και τη Διευθύντρια κα Αθηνά Γκινούδη, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Γαζίου, που για άλλη μια φορά στάθηκε στο πλευρό των μαθητών του σχολείου μας, την Περιφέρεια Κρήτης, το Μελισσείδιο Πνευματικό Κέντρο, την ψαροταβέρνα «Λίγο κρασί... λίγο θάλασσα...», την ταβέρνα «Πετούσης», τα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης» και την εταιρεία εμφιαλωμένων νερών «Ρούβας».

Η ανταπόδοση της επίσκεψης από τους μαθητές του σχολείου μας στο Μόναχο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος

Σοφία Γιασσάκη - Κατερίνα Ψαράκη