aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27/02 - 04/03/2013

49 παιδιά της Γ τάξης του Γυμνασίου Γαζίου  με τρεις συνοδούς καθηγητές επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη  από τις 27/02 ? 04/03/2013.  Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που διεξάγεται για 2η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τους μαθητές της  Α΄  Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ  Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

 Διανύσαμε πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας και διασχίσαμε σχεδόν όλη την Ελλάδα. Η πόλη της Θεσσαλονίκης μάς μάγεψε. Είδαμε τα αξιοθέατα, τις εκκλησίες της και το Βυζαντινό μουσείο. Περπατήσαμε στους εμπορικούς δρόμους της, ενώ στο πλανητάριο  κάναμε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του διαστήματος.

 

 Επίσης επισκεφθήκαμε το σχολείο με το οποίο είχαμε συνεργαστεί όλο τον προηγούμενο καιρό. Τα παιδιά του Πειραματικού  μάς μίλησαν για το σχολείο τους και τα μνημεία της πόλη τους, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής τους, μας χόρεψαν  παραδοσιακούς  χορούς και  τραγούδησαν τραγούδια της Μακεδονίας,  και μας πρόσφεραν νόστιμα εδέσματα. Εμείς, με τη σειρά μας, αφού τους δώσαμε κάποιες πληροφορίες  για την Κρήτη, χορέψαμε κρητικούς χορούς και τους αφιερώσαμε μερικές μαντινάδες, οι οποίες τους ενθουσίασαν. Ο χορός και το τραγούδι συνεχίστηκαν για πολλή ώρα και όλοι, μαθητές και καθηγητές, γίναμε μια χαρούμενη συντροφιά.

 

 

Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας ήταν για όλους μας μια συγκλονιστική εμπειρία. Επειδή το μουσείο κτίστηκε εκεί ακριβώς όπου βρέθηκαν οι βασιλικοί τάφοι, κάτω από τον μεγάλο τύμβο, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να μπούμε μέσα στον τύμβο και να δούμε τους τάφους όπως ακριβώς ήταν 23 αιώνες πριν. Είδαμε τα λαμπρά όπλα και την πανοπλία του Φιλίππου Β?, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου,  τη χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του με το εντυπωσιακό ανάγλυφο μακεδονικό αστέρι με τις 12 ακτίνες στο καπάκι της,  το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός,  το βαρύτερο και πιο εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι που διασώθηκε από την αρχαιότητα.  Είδαμε επίσης  μια δεύτερη χρυσή λάρνακα, ένα υπέροχο χρυσό  στεφάνι μυρτιάς και ένα κομψό χρυσό γυναικείο διάδημα, το πιο όμορφο κόσμημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που ανήκαν σε μια από τις γυναίκες του Φιλίππου .  Ο δεύτερος ασύλητος τάφος, τον οποίο είδαμε ήταν  ο περίφημος «τάφος του πρίγκιπα»  ενός νεαρού άνδρα όχι πάνω από 16 ετών  που ανήκει πιθανότατα στον Αλέξανδρο Δ?, τον γιο του Μ. Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης. Η περιήγησή μας στο μουσείο έγινε μέσα σε μια υποβλητικά σκοτεινή ατμόσφαιρα όπου πάμφωτα τα αρχαία αντικείμενα μάς μετέφεραν  σε έναν κόσμο μεγαλείου και δόξας.

Η επίσκεψή μας στην Έδεσσα με τους γραφικούς της καταρράκτες μάς χάρισε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, όπως και η στάση μας στα Τέμπη, ένα τοπίο ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

 

Η εκδρομή αυτή ήταν μια αξέχαστη εμπειρία για όλους όσους πήραν μέρος. Μέσα σε λίγες γραμμές είναι δύσκολο να σας εξηγήσουμε πόσο υπέροχα περάσαμε και τι καινούρια πράγματα μάθαμε. Ίσως από τις φωτογραφίες μας και τις χαρούμενες φατσούλες μας να  καταλάβετε κάποια πράγματα, αλλά και πάλι  κανείς δεν μπορεί να καταλάβει απόλυτα πόση ψυχική  ικανοποίηση  του προσφέρει μια πολυήμερη σχολική εκδρομή αν δεν τη ζήσει ο ίδιος?   Εμείς τη ζήσαμε!!    Τώρα η σειρά σας ..