aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ

 

Οι μαθητές των τμημάτων Α3 και Α7 του σχολείου μας, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, του Κώστα Κοτσανά, με θέμα: "Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων", την  Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

 

Την έκθεση διοργάνωσε το 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου και η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο της έκθεσης κ. Νίκο Ψυχογυιό. Οι μαθητές μας με πολύ ενδιαφέρον περιεργάστηκαν και θαύμασαν 50 λειτουργικά ομοιώματα ευφυών μηχανισμών και επιτευγμάτων και ενημερώθηκαν πολύ αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας τους.

 

Οι αρχαιοελληνικές αυτές κατασκευές, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν προγονικές δημιουργίες των σύγχρονων μηχανικών κατασκευών, συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της υδραυλικής, της ναυτικής, της πολεμικής και της χημικής τεχνολογίας, στην εξέλιξη της μηχανολογίας και της μεταλλουργίας και στην πρόοδο των επικοινωνιών και των τηλεπικοινωνιών. Οι Έλληνες της αρχαιότητας εφηύραν συσκευές για τη μέτρηση του χρόνου και τον υπολογισμό των οδικών και ναυτικών αποστάσεων, κατασκεύασαν ανυψωτικούς μηχανισμούς, έφτιαξαν υδροτροχούς για την άντληση νερού και δημιούργησαν υπολογιστές για τον προσδιορισμό της θέσης των άστρων, την πρόγνωση των εκλείψεων και τον υπολογισμό μελλοντικών ημερομηνιών. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν το "ρομπότ"-υπηρέτρια του Φίλωνος, οι "ανυψωτικές μηχανές" και το "υδραυλικό ρολόι" του Αρχιμήδη, ο "κινηματογράφος" και η "πυροσβεστική αντλία" του Ήρωνος, ο "αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων" και το πρώτο καταγεγραμμένο "σύστημα συναγερμού" στον κόσμο.

 

  

 

 

 

Την επίσκεψη οργάνωσαν οι καθηγήτριες: Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, Πληροφορικής και  Ασσαργιωτάκη Ειρήνη, Τεχνολογίας.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες:

Ανδριγιαννάκη Δέσποινα ΠΕ19, Ασσαργιωτάκη Ειρήνη ΠΕ18, Γρηγορίου Μαρία ΠΕ11.