aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ 2023 ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2023 στο Γυμνάσιο Γαζίου
 
50
 
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Αυτή η ημέρα γιορτής έρχεται κάθε χρόνο να μας θυμίσει την αξία της κάθε κουλτούρας ακόμα και πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ανάγκη του σεβασμού και της προστασίας κάθε πολιτισμού ανεξάρτητα από το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του. Πίσω από κάθε γλώσσα υπάρχουν η ιστορία μια χώρας, τα ήθη και έθιμά της, η μοναδικότητά της. Κάθε γλώσσα περιέχει πλούσιο λεξιλόγιο με ιδιαίτερες λέξεις και εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν αυτή τη μοναδικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και αυτές οι περίεργες και διασκεδαστικές συμπτώσεις που λέξεις σε διαφορετικές γλώσσες μοιάζουν πολύ στο άκουσμά τους δημιουργώντας μια παροδική σύγχυση, αφήνοντας να αιωρείται το αίσθημα του κοινού, αυτού που στο τέλος μας ενώνει.
 
 
Με αφορμή αυτή την ημέρα γιορτής καθηγήτριες των Ξένων Γλωσσών του Γυμνάσιου Γαζίου, οργάνωσαν και συντόνισαν 5 δραστηριότητες ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γλωσσών που διδάσκονται στο σχολείο και όχι μόνο. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας όπου στήθηκαν 5 σταθμοί, ένας για κάθε δραστηριότητα και διήρκησε 4 ημέρες. Ομάδες των 5 μελών περνούσαν από κάθε σταθμό και ολοκλήρωναν τη δραστηριότητα σε κυκλική ροή. Κάθε δραστηριότητα συντονιζόταν από καθηγήτριες και καθηγητές του σχολείου μας που εθελοντικά βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί η δράση.  
 
Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι δράσεις αυτές να αποτελούν κίνητρο για την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανάπτυξη αισθήματος αλληλοσεβασμού και αλληλεπίδρασης στο πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον που ζούμε.
 
Οι υπεύθυνες της δράσης καθηγήτριες:
Γιασσάκη Σοφία, ΠΕ07
Κοσμαδάκη Ελένη, ΠΕ05
Πηγιἀκη Αριστέα, ΠΕ06
Ψαράκη Κατερίνα, ΠΕ07