aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝVorstadtkrokodile ? μια γερμανική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους (2011-12)

Vorstadtkrokodile ? μια γερμανική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους (2011-12)

 

Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να σας πούμε;

Είμαστε η ομάδα των «Vorstadtkrokodile» από την Β΄ τάξη του Γυμνασίου μας και θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε το πολιτιστικό πρόγραμμα, με το οποίο ασχοληθήκαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, που σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος της (2011 ? 2012). Η ομάδα μας αποτελείται από την Πλερωνάκη Αναστασία, τον Σταυρακάκη Κωνσταντίνο, τον Συριγωνάκη Αλέξανδρο, τον Φουκάκη Νίκο, την Φραγκουλάκη Ιωάννα, τον Χριστοδουλάκη Γιάννη, την Χριστοφοράκη Μαρία και τέλος την Χρονάκη Χαρούλα.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος ήταν η κυρία Γιασσάκη Σοφία, καθηγήτρια Γερμανικών, και η κυρία Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου μας.

Με τι συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε;

Το πρόγραμμα μας είχε τον τίτλο:

«Vorstadtkrokodile ? μια γερμανική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους»

Όπως λέει και ο τίτλος, ο στόχος μας ήταν η επένδυση μιας γερμανικής ταινίας, που δεν έχει προβληθεί ακόμη στις ελληνικές αίθουσες, με ελληνικούς υπότιτλους.

Γιατί διαλέξαμε αυτό το πρόγραμμα;

Ο λόγος που μας έκανε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα, ήταν η επιθυμία μας ν? ασχοληθούμε διαφορετικά με το μάθημα των Γερμανικών, να ανακαλύψουμε πώς μιλούν οι νέοι της Γερμανίας και να ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής τους. Θέλαμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή με διαφορετικό και παράλληλα δημιουργικό τρόπο.

Η ταινία «Vorstadtkrokodile» του Christian Ditter

Η ταινία ασχολείται με πολλά κοινωνικά θέματα και μηνύματα, που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τη νεολαία της Γερμανίας, αλλά και τη δική μας καθημερινότητα, όπως η συνύπαρξη πολλών εθνικοτήτων, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι σχέσεις με τους γονείς, οι κοινωνικά αδύναμες ομάδες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, η

εγκληματικότητα, η φιλία, η υπευθυνότητα, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη.

Τι αποκομίσαμε;

Μέσα από τη διαδικασία του προγράμματος μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε ως μεσολαβητές ανάμεσα σε δύο γλώσσες, καθώς έπρεπε να εξηγούμε αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι.

Μπορέσαμε να παρατηρήσουμε το φυσικό και αστικό περιβάλλον της Γερμανίας, καθώς και στοιχεία της καθημερινής ζωής και των αντιλήψεων των πολιτών της.

Ήρθαμε σ΄ επαφή μ΄ έναν άλλο πολιτισμό, γνωρίσαμε άτομα διαφορετικής προέλευσης και παρατηρήσαμε πώς συμπεριφέρονται στο δικό τους χώρο. Έτσι, είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε συγκρίσεις με το δικό μας περιβάλλον και να προβληματιστούμε για διαφορές και ομοιότητες.

Ήρθαμε σ΄ επαφή με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, και τέλος, χρησιμοποιήσαμε τον υπολογιστή ως αποτελεσματικό εργαλείο δημιουργικής εργασίας.

Στα πλαίσια της μετάφρασης διαπιστώσαμε παράλληλα, ότι το διαδίκτυο προσφέρει, βεβαίως, μία πολύ σημαντική βοήθεια, όμως το βιβλίο και το λεξικό συνεχίζουν να παραμένουν αναντικατάστατα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας:

Οι «Κροκόδειλοι των Προαστίων» είναι η πιο κουλ συμμορία μιας μικρής πόλης της Γερμανίας και ο «μικρός» Χάννες θέλει οπωσδήποτε να γίνει μέλος της. Για να αποδείξει το θάρρος του στους άλλους, παίρνει μέρος σε μια δοκιμασία και σκαρφαλώνει στη σκεπή ενός παλιού πλινθοποιείου. Όταν, όμως, γλιστράει και κινδυνεύει να πέσει, τον σώζει ο Κάι, ο οποίος τον βλέπει από μακριά με το τηλεσκόπιο του και ειδοποιεί την πυροσβεστική.

Και ο Κάι θα ήθελε να γίνει μέλος της συμμορίας, όμως είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι και η πλειοψηφία των Κροκόδειλων δε θέλει να δεχτεί ένα σπασικλάκι στην παρέα τους. Ούτε ποδήλατο δε μπορεί να κάνει!

Ένα βράδυ όμως γίνεται μια διάρρηξη στη γειτονιά και ο Κάι παρακολουθεί τη σκηνή με το τηλεσκόπιο του?

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας