"ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (2012-13)
Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος "Καλλιτεχνικές Συναντήσεις στην Αρχαιολογική Συλλογή του Δήμου Μαλεβιζίου" οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα της μεγάλης σημασίας της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Αυτά τα εκθέματα, ίχνη του πνευματικού και υλικού πολιτισμού, τα αντιμετώπισαν με διάθεση ανάλαφρη, χαλαρή και παιχνιδιάρικη. Στην πρώτη τους κιόλας επαφή η οποία έγινε με την επίσκεψή τους στην Αρχαιολογική Συλλογή του Δήμου Μαλεβιζίου, όπου και φιλοξενούνται, αφού ξεναγήθηκαν φωτογράφησαν τα εκθέματα, έψαξαν την ιστορία του καθενός και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες.
Καρπό αυτής της προσπάθειας αποτελεί το συγκεκριμένο λεύκωμα που η φιλοσοφία της δημιουργίας του θυμίζει έτσι κι αλλιώς περασμένη εποχή. Αυτό δικαιολογείται απόλυτα όχι μόνο λόγω της ζωγραφικής δημιουργίας των μαθητών αλλά και από την προσπάθεια τους να αφιερώσουν από ένα μικρό «αναγνωριστικό» τετράστιχο στο δημιούργημά τους.
Η προσωπική δημιουργία των μαθητών έγινε με απόλυτη ελευθερία και οδηγό την εικόνα που προηγείται σε κάθε ζωγραφιά, την οποία εξασφάλισαν οι μαθητές από την επίσκεψη τους στην Αρχαιολογική Συλλογή. Έτσι κι αλλιώς κριτήριο δεν ήταν εξαρχής «το ποιος θα ζωγραφίσει καλύτερα» αλλά το ποιος θα δημιουργήσει πιο ελεύθερα. Αυτή η ελευθερία οδήγησε τους μικρούς μας μαθητές πιο κοντά τόσο στην ιστορία όσο και στην παράδοση του τόπου μας. Εκτός όμως από την καλλιτεχνική δημιουργία μια άλλη ομάδα από μαθητές οργάνωσε φύλλα εργασίας το περιεχόμενο των οποίων με διάφορες μορφές ερωτήσεων αφορά στα εκθέματα της Συλλογής κάνοντας την παρατήρηση, την κατανόηση και τη γνώση, παιχνίδι. Τα φύλλα εργασίας περιέχονται στο τέλος του λευκώματος και είναι διαθέσιμα για όλους τους μαθητές μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας που επισκέπτονται τη Συλλογή. Τέλος, μια τρίτη ομάδα ανέλαβε να αποτυπώσει όλα τα βήματα του «προγράμματος» σ΄έναν πίνακα που κατασκεύασε και ο οποίος απεικονίζει έναν δρόμο που συνδέει το Γυμνάσιο Γαζίου με την Αρχαιολογική Συλλογή του Δήμου Μαλεβιζίου. Αυτός ο δρόμος συμβολίζει άλλωστε και το βασικό σκοπό του προγράμματος "Καλλιτεχνικές Συναντήσεις στην Αρχαιολογική Συλλογή του Δήμου Μαλεβιζίου". Και αυτός δεν είναι άλλος από το να βάλουμε τους μαθητές στη διαδικασία της βιωματικής μάθησης μέσα από την οποία θα κατακτήσουν τη γνώση αλλά κυρίως θα αγαπήσουν την ιστορία τους και θα νιώσουν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές από τα τμήματα Α3 και Α7.
Τμήμα Α3:
Αντωνάκη Σοφία, Αρβανίτης Πολύδωρος, Βοσκάκη Αντωνία, Γιαννακάκη Νικόλ- Αλεξάνδρα, Δαφέρμου Όλγα, Δρακοπούλου Αθηνά, Ζαμπουλάκη Ελένη, Ζεάκης Στυλιανός, Καλλέργη Φωτεινή, Κατσαρού Ελένη, Κονιού Κρυστάλλη, Κοροβέζος Δαμιανός, Κότσι Παναγιώτης, Κοτσιφού Αικατερίνη, Κουτζούκου Αθηνά, Λάππα Αλεξάνδρα ? Ελένη, Λεκάκη Ειρήνη, Λιαπάκης Στυλιανός, Λιάπη Δανάη, Λιλίτση Ευρυδίκη, Λουλεμέγια Νασμί, Μακρυγιαννάκη Γεωργία, Μαματζάκης Ελευθέριoς.
Τμήμα Α7:
Καλαντζή Νικολέτα, Παρασύρη Μαρία, Παρασύρη Χρυσούλα, Τερζάκη Ειρήνη, Τζεδάκη Ισμήνη, Τρούλη Αναστασία, Τσαγκαράκης Σταύρος, Τσιμπλοστεφανάκη Χαρά, Φασουλάκη Καλλιόπη, Φασουλάκης Γιάννης, Φιολιτάκη Άννα, Χαριτάκη Ειρήνη, Χνάρη Μαρία, Χριστάκη Μαρία, Χριστοφοράκη Μαρία.
Υπεύθυνες προγράμματος:
Βασιλάκη Ειρήνη ΠΕ05, Σφακιανάκη Ειρήνη ΠΕ02, Σαρμά Αικατερίνη ΠΕ08 και Αλεξάκη Στυλιανή ΠΕ02 (ασκούμενη φοιτήτρια).
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΕΠ)
Δ/ΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΚΠ. ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ALFAVITA
ΜΑΘ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΕ - ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ