aa

Βρίσκεστε εδώ: ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

 

r 4

Αρχές Ιουνίου. Με ένα email από τη Σύμβουλο των Φιλολόγων κ. Λιάνα Καλοκύρη, το σχολείο μας προσκαλείται να συμμετάσχει στους Πρώτους στην Κρήτη Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, που θα διεξάγονταν στα τέλη του Ιουνίου στο Ρέθυμνο. Μολονότι το σχολείο δεν ανήκει  στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων και Σχολείων «Η ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» και ως εκ τούτου δεν προηγήθηκε κάποια επιμόρφωση και εξάσκηση, με τις παραινέσεις της Διευθύντριας κ. Γκινούδη Αθηνάς στείλαμε την  αίτησή μας και συγκροτήσαμε και ετοιμάσαμε την ομάδα μας.

Οι καθηγήτριες Διαμαντή Βλασία, Φραϊδάκη Αγγελική και Κριτσωτάκη Αφροδίτη ανέλαβαν να κατατοπίσουν τους μαθητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε ό,τι αφορούσε τα είδη των αγωνισμάτων και τους κανόνες τους, ώστε οι μαθητές να αποφασίσουν το αγώνισμα στο οποίο θα ήθελαν να αγωνιστούν. Έκριναν δε ότι η επιτυχία θα εξαρτιόταν περισσότερο από το υπόβαθρο των παιδιών (γλωσσικό και γνωστικό) παρά από την προγύμναση και προπόνηση, που θα άγχωνε επιπλέον τους ήδη κουρασμένους από τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητές. Η παραπάνω ομάδα των φιλολόγων θέλησε τα παιδιά να χαρούν περισσότερο τη συμμετοχή τους σε αυτό το είδος αγώνων.  
Οι μαθητές μετακινήθηκαν στο Ρέθυμνο μαζί με τις αποστολές άλλων σχολείων με λεωφορείο που διέθεσε η Περιφέρεια και τους συνόδευσαν η Διευθύντρια κ. Γκινούδη Αθηνά και οι καθηγητές: Διαμαντή Βλασία, Φραϊδάκη Αγγελική, Μαυρουδή Ευγενία και Χριστοδουλάκης Χρήστος.
Οι αγώνες διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου και με επιστημονική ? οργανωτική ομάδα αποτελούμενη από τους Συμβούλους των φιλολόγων Ηρακλείου και Ρεθύμνου καθώς και από πανεπιστημιακούς.
Οι προκριματικοί γύροι διεξήχθησαν στο 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου στις 28 Ιουνίου και οι τελικοί στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 29 Ιουνίου. Τα αγωνίσματα ήταν τέσσερα (4):
1.  Εκφραστική Ανάγνωση: απόδοση των νοημάτων και της ατμόσφαιρας ενός κειμένου
2.  Αυθόρμητος Λόγος: ομιλία που αναπτύσσεται με συνειρμική σκέψη με σκοπό να συγκινήσει
3.  Προτρεπτικός Λόγος: ομιλία με σκοπό να πείσει για την ορθότητα ή μη μιας θέσης
4.  Διττοί Λόγοι: Δύο τριμελείς ομάδες, των οποίων τα μέλη παίρνουν το λόγο εναλλάξ, προσπαθούν να πείσουν η μια ομάδα για μια θέση ? άποψη και η άλλη ομάδα για την αντίθετη άποψη.
Το Γυμνάσιο Γαζίου συμμετείχε στην διοργάνωση και σε επίπεδο κριτών: η κ. Φραϊδάκη Αγγελική ήταν μέλος κριτικής επιτροπής στους Διττούς Λόγους για το Λύκειο. Οι μαθητές που αγωνίστηκαν ήταν:
1)  Μαυρικάκη Φιλία, που αγωνίστηκε στον Αυθόρμητο Λόγο και ήρθε δεύτερη
2)  Μαριδάκη Ηλέκτρα, Φράρου Καισαρία, Τσακαλάκη Δέσποινα, που αγωνίστηκαν ως ομάδα στους Διττούς Λόγους
3)  Ασημακοπούλου Λυδία, Επιτροπάκη Καλλιόπη και Καστελιανάκης Νίκος, που επίσης αγωνίστηκαν ως ομάδα στους Διττούς Λόγους, πέρασαν στον τελικό και εντυπωσίασαν για την ποιότητα, την φυσικότητα και την ευγένεια του λόγου τους κερδίζοντας έτσι το πρώτο βραβείο!
Επιπλέον οι μαθητές μας βραβεύτηκαν και με ατομικά βραβεία (ανεξάρτητα από την επίδοση της ομάδας) και φωτογραφήθηκαν με βεβαιώσεις και μετάλλια.


Το Γυμνάσιο Γαζίου συγχαίρει άλλη μια φορά όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στους αγώνες αυτούς ως μια διαφορετική έκφανση του σύγχρονου αγωνιστικού πνεύματος και του ευ αγωνίζεσθαι.

Διαμαντή Βλασία, Φιλόλογος