aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής 
 
 p 1
 
Εκπαιδευτική επίσκεψη πενήντα μαθητών και τριών εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Γαζίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Αλικαρνασό Ηρακλείου στο πλαίσιο δράσεων που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια και την Κυκλοφοριακή Αγωγή με τίτλο: «Φρένο στα Τροχαία Ατυχήματα - Στροφή στην Οδική Ασφάλεια».
 
Πρόκειται για μια σταθερή δράση που υλοποιείται στο Γυμνάσιο Γαζίου τα τελευταία δέκα χρόνια και σκοπό έχει να μυήσει τους μαθητές στους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς και στην καλλιέργεια σωστής κυκλοφοριακής συνείδησης με δεδομένη και την απουσία σχετικού μαθήματος από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Κυρίως, όμως, θεωρείται επιβεβλημένη, αφού σχετίζεται με την ίδια τους τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς πολύ συχνά στην περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου σημειώνονται πολύ σοβαρά τροχαία συμβάντα με απώλειες νεαρών κυρίως ανθρώπων και όχι μόνο, αλλά και με επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία όσων εμπλέκονται σε αυτά.
 
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί, Σφακιανάκη Ειρήνη, κλάδου ΠΕ02, Συντονίστρια του Σχεδίου Δράσης (Άξονας 1), καθώς και οι εκπαιδευτικοί, Κυριακάκη Μαρία, κλάδου ΠΕ02 και Ζαρμπαφή Μαρία, κλάδου ΠΕ02, συμμετέχουσες στο Σχέδιο Δράσης.
 
p 4
 
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να λάβουν θεωρητική επιμόρφωση, αλλά και να συμμετάσχουν σε πλήθος βιωματικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, στο Πάρκο είχε κληθεί αξιωματικός του τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, ο κ. Ζερβουδάκης Γεώργιος, ανθυπαστυνόμος, ο οποίος και ενημέρωσε τους μαθητές για τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του, το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τη μεγάλη σημασία που έχει η χρήση του κράνους για τους δικυκλιστές, αλλά και η ζώνη ασφαλείας, όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και όλους τους επιβάτες των αυτοκινήτων. Παράλληλα, επεσήμανε τον κίνδυνο που προκύπτει από την κατανάλωση ακόμα και πολύ μικρής ποσότητας αλκοόλ, την έλλειψη ύπνου, την κακή ψυχολογική κατάσταση, καθώς και την απόσπαση προσοχής από τη χρήση κινητού, την κατανάλωση φαγητού, το κάπνισμα, αλλά και την έντονη μουσική. Στο τέλος της εισήγησής του έδωσε  στους μαθητές τη δυνατότητα να ανέβουν πάνω στη μηχανή της Τροχαίας, προκειμένου να δουν τις λειτουργίες της και να φωτογραφηθούν, εξηγώντας τους ταυτόχρονα τον ειδικό εξοπλισμό του δικυκλιστή τροχονόμου.
 
p 6
 
Ακολούθησε θεωρητική επιμόρφωση και πρακτική εξάσκηση (όπου ήταν δυνατό) πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών από κλιμάκιο του ΕΚΑΒ που είχε κληθεί για τον λόγο αυτόν στο Πάρκο. Οι διασώστες, κ. Μουτσάκης Κων/νος και κ. Αγαπάκης Ιωάννης, μίλησαν αρχικά για την ετοιμότητα του ΕΚΑΒ στα Τροχαία και το πόσο σημαντική και σωτήρια είναι η επέμβασή τους σε τέτοιες περιπτώσεις για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτά. Επιπλέον, μίλησαν και για τις πρώτες βοήθειες γενικότερα σε άλλες περιπτώσεις κλήσεις τους π.χ. ΚΑΡΠΑ και εξήγησαν στους μαθητές τον γενικό και ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει ένα ασθενοφόρο.
 
  p 2 p 3
 
Μετά την εισήγηση των διασωστών ακολούθησαν βιωματικές δράσεις από τους υπεύθυνους του Πάρκου, κ. Κουρουμπάκη Νίκο και κα Ηγουμενάκη Ελένη. Οι μαθητές φόρεσαν τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης, δοκίμασαν τον προσομοιωτή πρόσκρουσης και έκαναν εκ περιτροπής ποδηλασία, καθοδηγούμενοι από τον κ. Κουρουμπάκη.
Γνώση, εμπειρία και δράση συνδυάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη.
 
 p 5
 
Η Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαζίου κα Αθανασοπούλου Χαρίκλεια και οι Εκπαιδευτικοί του Σχεδίου Δράσης για την Οδική Ασφάλεια και την Κυκλοφοριακή Αγωγή, ευχαριστούν ιδιαίτερα τον υπεύθυνο του Πάρκου, κ. Κουρουμπάκη Νίκο, για την αδιάλειπτη και εποικοδομητική συνεργασία του τα τελευταία χρόνια.
 
                     
Η Συντονίστρια 
Σφακιανάκη Ειρήνη