aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΚΔΡΟΜΗ Γ? ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ? ΣΧ. ΕΤΟΣ 2018-19

Εντυπώσεις από την εκδρομή της Γ? τάξης του Γυμνασίου Γαζίου στο Βόλο


Φέτος πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εκδρομή της Γ? τάξης του Γυμνασίου Γαζίου στη Θεσσαλία από τις 28-03-2019 ως τις 30-03-2019. Ως τόπο διαμονής επιλέξαμε την πανέμορφη πόλη του Βόλου, απ? όπου κάναμε διάφορες εξορμήσεις.

Επισκεφτήκαμε τα εντυπωσιακά Μετέωρα με τους γιγάντιους κάθετους βράχους που αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, αφού 24 μοναστήρια βρίσκονται σκαρφαλωμένα πάνω τους από τον 11ο αι. Απ? αυτά σήμερα λειτουργούν μόνο τα έξι. Εμείς επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι κτισμένη στον ψηλότερο και μεγαλύτερο βράχο. Από ?κει η θέα ήταν μαγευτική. Νιώθοντας πραγματικό δέος  για το μεγαλείο της φύσης και για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος αναχωρήσαμε για τη γραφική πόλη των Τρικάλων.

Σε μισή ώρα περίπου ήμασταν στα Τρίκαλα. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος, που είναι το φυσικό της στολίδι. Στις όχθες του υψώνονται πανύψηλα δέντρα, ένα μοναδικού κάλλους τοπίο που σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή. Δέκα γέφυρες ενώνουν τη μία όχθη με την άλλη. Εμείς διαβήκαμε την κεντρική γέφυρα που ενώνει την οδό Ασκληπιού, τον πιο εμπορικό δρόμο των Τρικάλων με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Αφού βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες και χαζέψαμε τους μικρούς καταρράχτες που σχημάτιζε η ροή του νερού, τις πάπιες και τους κύκνους που γλιστρούσαν πάνω σ? αυτό, κατευθυνθήκαμε σε μια από τις πιο ζωντανές και γραφικές γειτονιές των Τρικάλων, τα Μανάβικα, όπου στα παραδοσιακά ταβερνάκια της γευτήκαμε την πεντανόστιμη τρικαλινή κουζίνα. Εκτός από την ομορφιά και τη γραφικότητα της πόλης, μας εντυπωσίασε η χρήση του ποδηλάτου από μικρούς και μεγάλους.

Βραδάκι πια φτάσαμε στο Βόλο. Μετά από ολιγόωρη ανάπαυση στο ξενοδοχείο βγήκαμε για να γνωρίσουμε την πόλη και ενθουσιαστήκαμε. Η ρυμοτομία της, η καθαριότητά της, η απέραντη παραλία της με τα παραδοσιακά τσιπουράδικα με τους ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες, που δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε, το ιστορικό της κέντρο με τα εμπορικά καταστήματα και τα ποικίλα μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, που σφύζουν από ζωή μέρα και νύχτα, τα πολλά αρχοντικά της, τα δημόσια μέγαρά της, καθώς και οι καλοδιατηρημένες ιστορικές εκκλησίες της δίνουν στον επισκέπτη την εικόνα μιας οικονομικά εύρωστης πόλης που παρέχει στον πολίτη της την ποιότητα ζωής που χρειάζεται. Αποκαμωμένοι πια, αλλά γεμάτοι από εικόνες, εμπειρίες και γνώσεις επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας.

Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε για το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων. Ανεβαίνοντας από το Βόλο στο Πήλιο η θέα ήταν πανοραμική. Κάτω απλωνόταν ο Βόλος και ο Παγασητικός κόλπος. Συναντήσαμε το πρώτο χωριό, την Πορταριά με τ? αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις πέτρινες κρήνες, τους παραδοσιακούς πολυτελείς ξενώνες. Αφήσαμε πίσω μας τη γραφική Πορταριά και τραβήξαμε προς τις ανατολικές πλαγιές του βουνού. Προορισμός μας ήταν η Ζαγορά. Δάση από οξιές, καστανιές, βελανιδιές καθώς και υπεραιωνόβια πλατάνια κάλυπταν τις πλαγιές του. Ρυάκια και μικροί καταρράκτες σχηματίζονταν στις δύο πλευρές του δρόμου. Καθώς ανεβαίναμε νιφάδες χιονιού άρχισαν να χορεύουν γύρω μας. Το θέαμα ήταν μαγευτικό. Μετά από μιάμιση ώρα δρόμο φτάσαμε στη Ζαγορά, το πολυπληθέστερο χωριό του Πηλίου, ξακουστό για τα τραγανά μήλα του. Τα λεωφορεία μας άφησαν στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ένα κρεμαστό μπαλκόνι του Αιγαίου, αφού το βλέμμα χάνεται στα καταγάλανα νερά του. Μετά από μια σύντομη περιήγηση στη Ζαγορά επιβιβαστήκαμε στα λεωφορεία και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Επιστρέψαμε στην Κρήτη γεμάτοι αναμνήσεις και εμπειρίες. Ακόμα μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε τις ανεξάντλητες ομορφιές της πατρίδας μας και γνωρίσαμε την ιστορία του τόπου μας. Ας ευχηθούμε να γίνονται τέτοιες εκπαιδευτικές εκδρομές που αυξάνουν τις βιωματικές εμπειρίες των παιδιών και συντελούν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους.

 

volos 2019