aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΑΖΙΟΥ ΜΕ ΤΟ WITTELSBACHER GYMNASIUM ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

Στις 21 Απριλίου αναχώρησε για άλλη μια φορά η αποστολή του Γυμνασίου Γαζίου με 14 μαθητές και 2 συνοδούς καθηγήτριες, την κυρία Σοφία Γιασσάκη και την κυρία Ειρήνη Σφακιανάκη για ένα επταήμερο ταξίδι στο Μόναχο της Βαυαρίας. Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε το δεύτερο μέρος της συνεργασίας μεταξύ του Γυμνασίου Γαζίου και του Wittelsbacher Gymnasium Μονάχου, καθώς τον Οκτώβριο του 2017 είχαν επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο 14 Γερμανοί μαθητές, είχαν φιλοξενηθεί στα σπίτια Ελλήνων μαθητών και είχαν ξεναγηθεί σε σημαντικά αξιοθέατα του νησιού μας.

Έτσι τώρα πραγματοποιήθηκε η ανταπόδοση της επίσκεψης και οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν με τη σειρά τους το γερμανικό σχολείο, να μείνουν στα σπίτια των Γερμανών φίλων τους και να γνωρίσουν από κοντά την καθημερινότητά τους. Ξεναγήθηκαν σε διάφορα σημεία του κρατιδίου της Βαυαρίας, γνώρισαν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Γερμανίας, παρακολούθησαν μαθήματα, συνευρέθηκαν με νέους και νέες, μίλησαν μαζί τους για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.

Η μαθητική αυτή ανταλλαγή έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα τότε και τώρα», μία πρωτοβουλία του ιδρύματος «Παλλάδιον», ενός αυτόνομου δημόσιου ιδρύματος, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα το Μόναχο.

Κεντρικοί στόχοι του ιδρύματος είναι η στήριξη της Εκπαίδευσης και Αγωγής των Ελλήνων στη Βαυαρία και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και τέχνης. Σε συνεργασία με το βαυαρικό υπουργείο παιδείας δρομολόγησε το ίδρυμα προγράμματα αδελφοποιήσεων μεταξύ ουμανιστικών Γυμνασίων της Βαυαρίας, όπου διδάσκονται τα Αρχαία και Νέα Ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, και Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, στα οποία διδάσκονται τα Γερμανικά.

Όλα τα παιδιά περίμεναν με αγωνία να συναντηθούν ξανά με τους καινούργιους τους φίλους που είχαν γνωρίσει μερικούς μήνες πριν στην Κρήτη. Η υποδοχή ήταν εγκάρδια και οι οικογένειες έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να νιώσουν οι φιλοξενούμενοι τους άνετα και όμορφα.

Το πρόγραμμα ήταν κάθε μέρα γεμάτο με πολυάριθμες δραστηριότητες και επισκέψεις κι έτσι είχαμε όλοι την ευκαιρία να δούμε και να ξεναγηθούμε σε πολυάριθμα μέρη και να γεμίσουμε με εντυπώσεις και πρωτόγνωρες εικόνες.

Ξεναγηθήκαμε λοιπόν στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου, γνωρίσαμε λεπτομέρειες για την ιστορία της πόλης και περπατήσαμε στους δρόμους και τις πλατείες της. Ειδικότερα επισκεφθήκαμε τη Νέα Πινακοθήκη καθώς και το Γερμανικό Τεχνολογικό Μουσείο, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας παγκοσμίως στην πάροδο των τελευταίων αιώνων.

Διευρύναμε τις ιστορικές μας γνώσεις με μία επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Dachau, χώρο μνήμης και ενημέρωσης για το ολοκαύτωμα του Β? παγκοσμίου πολέμου, κι εντυπωσιαστήκαμε με την αρχιτεκτονική και την ιστορία στα παλάτια Herrenchiemsee και Nymphenburg.

Κατά την παραμονή μας εκεί βρεθήκαμε ακόμα στην Allianz Arena, το γνωστό γήπεδο της ομάδας Bayern του Μονάχου, όπου είδαμε από κοντά τους χώρους που κινείται η ομάδα και οι φίλαθλοί της, καθώς και στο Olympiapark, το Ολυμπιακό Πάρκο που κατασκευάστηκε το 1972 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και που σήμερα αποτελεί χώρο άθλησης και μία όαση πράσινου στην καρδιά της μεγαλούπολης.

Επισκεφθήκαμε και το κινηματογραφικό στούντιο BAVARIA, εκεί που έχουν γυριστεί πάρα πολλές ταινίες κι έχουν αφήσει το στίγμα τους πολυάριθμοι σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν και ο Βιμ Βέντερς.

Ο αποχαιρετισμός ήταν πολύ δύσκολος, διότι μέσα από αυτήν την εμπειρία δημιουργήθηκαν δεσμοί και φιλίες ανάμεσα στους μαθητές και μάλιστα πολλοί από αυτούς ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι στην Κρήτη.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα λόγια κάποιων μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι οποίοι με τον αυθόρμητό τους λόγο περιγράφουν τα συναισθήματα που βίωσαν μέσα από αυτήν την εμπειρία:

 

Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ήταν μία από τις καλύτερες εκδρομές που έχω πάει. Tα αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε ήταν καταπληκτικά και αξέχαστα. Οι άνθρωποι εκεί μετακινούνται κυρίως με το τραμ, το τρένο και με ποδήλατα και η διατροφή τους αποτελείται από κρεατικά και λουκάνικα. Παρατηρήσαμε επίσης ότι αρκετά κτήρια των Γερμανών μοιάζουν αρχιτεκτονικά με τα ελληνικά. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ήταν μία εμπειρία ζωής που θα μείνει χαραγμένη στη καρδιά και τη μνήμη μας και φυσικά θα την προτείναμε ανεπιφύλακτα σε κάθε μαθητή εάν του δοθεί η ευκαιρία.                                          

                                                                                             (Δημήτρης Ασημακόπουλος, Γ4)  

 

Το αγαπημένο μου  ήταν η Πινακοθήκη.  Αν  και κουράστηκα ήταν όλα τέλεια. Αυτό  που μου άρεσε λιγότερο ήταν το Νταχάου. Γενικά πέρασα υπέροχα και έχω όμορφες αναμνήσεις από εκεί, είχε πλάκα και εκτίμησα αρκετά πράγματα.                                                                                                                                                                                            (Νίκη Βασιλάκη, Γ4)

 

Ήταν μία μοναδική εμπειρία για μένα, καθώς είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με ανθρώπους που έχουν διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία από εμένα, να επισκεφτώ πολλά ενδιαφέροντα μέρη και να αποκτήσω νέες γνώσεις. Συγκεκριμένα, λόγω της καθημερινής μου συναναστροφής με τα παιδιά του γερμανικού σχολείου, παρατήρησα ότι οι συνήθειές τους και ο τρόπος ζωής τους διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό απ? αυτόν των Ελλήνων. Για παράδειγμα έχουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες καθώς και πιο σύγχρονα μέσα μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Οι επισκέψεις σε δημοφιλή αξιοθέατα, μουσεία και χώρους ιστορικής σημασίας με βοήθησαν να καταλάβω πολλά πράγματα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας.

Επιπρόσθετα, στη Γερμανία, λόγω των συνεχών βροχών, υπάρχει «πράσινο», το οποίο συναντάται κυρίως σε πολλά πάρκα με ψηλά δέντρα και φυτά.

Ένα ακόμη στοιχείο που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν ο θαυμασμός πολλών Γερμανών για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος φάνηκε από πολλά κτήρια που είχαν επηρεαστεί από την αρχιτεκτονική των αρχαίων Ελλήνων καθώς και από το γεγονός ότι παιδιά ξένης καταγωγής επιλέγουν να διδαχτούν το μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στα σχολεία τους.

Συνοψίζοντας, το ταξίδι αυτό ήταν μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει και θα αποτελεί πάντα μια όμορφη ανάμνηση για εμένα.

                                                                                                               (Ελένη Βεϊσάκη, Γ4)

 

Ήταν μία από τις ομορφότερες εμπειρίες που έχω ζήσει, αφού όλα ήταν τέλεια. Η φιλοξενία ήταν φοβερή και τα μέρη που επισκεφτήκαμε αξιοθαύμαστα. Πήγαμε σε παγκοσμίως γνωστά μέρη, που ήταν όλα θαυμάσια και όλοι ήμασταν εντυπωσιασμένοι.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το μάθημα στο σχολείο στη Γερμανία, αφού παρουσιάζει αρκετές διαφορές με το μάθημα στην Ελλάδα. Το σχολείο τους διέθετε αρκετά προηγμένη τεχνολογία, που βοηθούσε τους καθηγητές στο να γίνεται πιο ουσιαστικό μάθημα.

Επίσης, τόσο οι καθηγητές στο Μόναχο, όσο και οι δικές μας καθηγήτριες, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να περάσουμε τέλεια, κάτι το οποίο είναι αξιοσημείωτο.

Περίμενα αρκετό καιρό τη στιγμή που θα γνώριζα τα παιδιά και όταν, επιτέλους, αυτή η στιγμή έφτασε, ήμουν πιο ενθουσιασμένη από ποτέ. Ο ίδιος ενθουσιασμός κράτησε για όλες τις ημέρες της ανταλλαγής.

Γενικότερα, όλο το πρόγραμμα ήταν άρτια οργανωμένο και οι εμπειρίες που ζήσαμε μοναδικές και αξέχαστες. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους!

                                                                                                     (Μαρίνα Κασκαμανίδου, Β5)

 

 Φέτος τον Απρίλη ήρθε η στιγμή που ένα χρόνο περίμενα. Το Σάββατο 21 Απριλίου βρέθηκα με την βαλίτσα μου, τους συμμαθητές μου και τις δύο καθηγήτριές μου σε μια πτήση με προορισμό το Μόναχο. Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευα στο εξωτερικό, οπότε το άγχος ήταν φυσικά ραγδαία αναπτυσσόμενο.

Από την πρώτη κιόλας μέρα τα πράγματα εξελίχθηκαν εξαίσια. Η πρώτη μας ξενάγηση ήταν η πιο ενδιαφέρουσα από όλες που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, στην κεντρική πλατεία Marienplatz. Αμέσως μετά την ξενάγηση, τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν μας πρότειναν να επισκεφθούμε τον πασίγνωστο Αγγλικό Κήπο, ο οποίος πράγματι ήταν τόσο όμορφος όσο μας είχαν περιγράψει.

Και οι υπόλοιπες μέρες κύλισαν παρόμοια - το πρωί ξεναγήσεις και το απόγευμα βόλτες. Τα περισσότερα μέρη που επισκεφθήκαμε ήταν εντυπωσιακά και πανέμορφα.

Η αλήθεια είναι ότι πέρασα πολύ όμορφα. Τα παιδιά που μας φιλοξενούσαν έκαναν τα πάντα προκειμένου να περάσουμε καλά, όπως και όλοι οι καθηγητές. Γνωρίσαμε μια αξιοθαύμαστη ευρωπαϊκή χώρα και καταλάβαμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν.

Νιώθω απόλυτη ικανοποίηση, καθώς είχα την τιμή να συμμετάσχω σ? ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. Εννοείται ότι θα ήθελα να ξανασυμμετάσχω στο μέλλον σε μια τέτοια δραστηριότητα.

                      (Βάσω Κατσαμάνη, Β5)

 

Αυτή τη σχολική χρονιά μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής με μαθητές από το Μόναχο της Γερμανίας. Στο πρόγραμμα προβλεπόταν να έρθουν πρώτα οι Γερμανοί μαθητές στην Κρήτη. Καθώς περνούσε ο καιρός, ανυπομονούσαμε όλο και πιο πολύ να έρθει η στιγμή που θα συναντούσαμε τα παιδιά. Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι αλλά ταυτόχρονα αγχωμένοι όταν τους πρωτοαντικρίσαμε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Το άγχος μας λειτούργησε θετικά, αφού μας βοήθησε να οργανώσουμε τα πάντα τέλεια, ώστε τα παιδιά να έχουν μια αξέχαστη εμπειρία από την Ελλάδα. Περνούσαν οι μέρες και δενόμασταν όλο και περισσότερο με τα παιδιά. Ταξιδέψαμε σε όλη την Κρήτη και τους δείξαμε την ομορφιά του νησιού μας. Επισκεφτήκαμε και εμείς οι ίδιοι μέρη στα οποία δεν είχαμε ξαναπάει. Η αναχώρηση τους ήταν όμως το χειρότερο για εμάς. Τουλάχιστον ξέραμε πως πρόκειται να τους ξαναδούμε μετά από λίγους μήνες.

Χωρίς να το καταλάβουμε οι μήνες πέρασαν. Έφτασε η ώρα που θα τους ξανασυναντούσαμε. Όλοι ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι για το ταξίδι που σιγά σιγά όλο και πλησίαζε. Προσεδαφιστήκαμε στη Γερμανία. Δεν συνειδητοποιήσαμε κατευθείαν πως βρισκόμαστε στο εξωτερικό.

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως τα πράγματα εκεί είναι τόσο διαφορετικά. Οι οικογένειες των παιδιών ήταν πολύ φιλικές και φρόντισαν ώστε να μην μας λείψει τίποτα. Τα παιδιά μας ξενάγησαν στην πόλη τους, μας πήγαν στα αγαπημένα τους μέρη και μας έδειξαν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

Ακόμα επισκεφτήκαμε περιοχές πασίγνωστες σε όλο τον κόσμο που ίσως ποτέ δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά.

Ήταν σίγουρα, αν όχι η καλύτερη, μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μας που δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οι καθηγήτριες μας ήταν πάντα κοντά μας σε ό,τι κι αν χρειαζόμασταν και έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να ολοκληρωθεί το ταξίδι μας με επιτυχία. Είμαστε ευγνώμονες και τις ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τις μοναδικές αναμνήσεις που θα είναι χαραγμένες στο μυαλό μας για πάντα.

                                                                                                               (Άννα Κρασσά, Β5)     

   

Εγώ προσωπικά έζησα μία μοναδική εμπειρία και αγάπησα τη Γερμανία και ιδιαίτερα το Μόναχο. Οι άνθρωποι εκεί είχαν διαφορετική νοοτροπία, διαφορετική σκέψη, άλλες ιδέες και αντιλήψεις. Στο Μόναχο έκανα καινούργιους φίλους και γνώρισα καινούργια πρόσωπα. Επιπλέον πήγαμε σε διάφορα όμορφα και ενδιαφέροντα μέρη με πλούσια ιστορία και μεγάλη ομορφιά. Αγάπησα ιδιαίτερα τον Αγγλικό Κήπο, μιας και πηγαίναμε καθημερινά και απολάμβανα την ομορφιά του τοπίου και την φρεσκάδα που σου προσέφερε ο ποταμός που τον διασχίζει.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η περιήγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών. Ήταν τεράστιο και πράγματι το καλύτερο μουσείο που έχω επισκεφτεί μέχρι τώρα, και θα ξανα- πήγαινα στο Μόναχο σχεδόν μόνο για να το ξαναεπισκεφτώ. Είχε πολλά εκθέματα σε σχέση με ανακαλύψεις, εφευρέσεις και την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Ο Ζωολογικός Κήπος ήταν επίσης τέλειος και τεράστιος αφού είχε όλα τα ζώα που μπορεί κάποιος να σκεφτεί και μοιάζει με έναν μικρό παράδεισο.

Πολύ σημαντικό επιπλέον είναι ότι στο Μόναχο ανέπτυξα μια δυνατή σχέση με την φίλη μου Charlotte η οποία με φιλοξένησε, γνώρισα την θαυμάσια οικογένειά της και πράγματι μου συμπεριφέρθηκαν θαυμάσια.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τις δασκάλες μου κυρία Γιασσάκη και κυρία Σφακιανάκη καθώς και την οικογένειά μου και την οικογένεια της Charlotte για την τεράστια προσπάθεια που έκαναν όλοι τους για να πετύχει αυτό το πρόγραμμα και που χάρισαν σε εμένα και τους συμμαθητές μου μια αξέχαστη εμπειρία.  

                                                                                                                (Γιολάντα Λέσι, Γ5)