aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΟΡΤΥΝΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΑΡΑ


   Την Τρίτη 2 Απριλίου 2013, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το σχολείο μας σε διάφορους προορισμούς ιστορικού ? αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Γυμνασίου στη δυτ. Μεσαρά, με προορισμό τους αρχαιολογικούς χώρους της Γόρτυνας και της Φαιστού, το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας Βώρων και την ιστορική Ι. Μ. Οδηγήτριας.

 


    Ο κ. Χριστοδουλάκης σε συνεργασία με τις καθηγήτριες που μας ακολούθησαν, την κ. Νασιούλα, την κ. Τσαντάκη, την κ. Κοντάκη, την κ. Ψαθά και την κ. Μαχαίρα, οργάνωσαν αυτήν την επιμορφωτική εκδρομή με στόχο την καλύτερη γνωριμία μας με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας μέσα από την επίσκεψή μας στα παραπάνω μνημεία και ιδρύματα.
    Στις 8.45 π.μ. της Τρίτης ήμασταν ήδη στα λεωφορεία και ξεκινήσαμε για τη Μεσαρά. Μέσα στο λεωφορείο ήταν η ξεναγός μας, η οποία μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τις περιοχές τις οποίες θα επισκεπτόμασταν.
    Η πρώτη μας στάση έγινε στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας. Η αλήθεια είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στον χώρο αυτό και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η ανάπτυξη που είχε η περιοχή αυτή από τα αρχαϊκά έως τα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Η ιστορία της Γόρτυνας είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, αν και σ? αυτήν δεν έχουν ανασκαφεί ανάκτορα, όπως σε άλλες περιοχές της Κρήτης και του υπόλοιπου ελλαδικού χώρου. Ιδιαίτερη εντύπωση ανάμεσα στα μνημεία των αρχαιοτήτων της Γόρτυνας μάς έκαναν τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Τίτου, το Ρωμαϊκό ωδείο και η τεράστια επιγραφή με τον Κώδικα της Γόρτυνας. Το τοπίο είναι πραγματικά πολύ όμορφο, γεμάτο με πολλά δέντρα, ενώ στην πίσω μεριά υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος που λέγεται ότι συνδέεται με τον μύθο του ζευγαρώματος  της Ευρώπης και του Δία. Κάποιοι μάλιστα πίστευαν ότι ο πλάτανος της Γόρτυνας έχει "μαγικές" ιδιότητες και βοηθάει τα ζευγάρια να κάνουν γιους, οπότε παλιότερα συνήθιζαν να παίρνουν μερικά φύλλα από τον πλάτανο μαζί τους, όπως μας είπε η ξεναγός μας.


    Μετά από την περιήγησή μας στο χώρο της Γόρτυνας επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας Βωρών (2 χλμ. απόσταση από τη Γόρτυνα), ένα υπέροχο ιστορικό-λαογραφικό μουσείο, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε πάρα πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην Κρήτη, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, τα παλιά χρόνια. Τα εκθέματα του μουσείου μάς εντυπωσίασαν με την εξαιρετική τους παρουσίαση αλλά και με τη δυνατότητα που μας έδωσαν να γνωρίσουμε καλύτερα και να οικειωθούμε το λαϊκό πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.


   Η επόμενη μας στάση ήταν στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού, η οποία ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Κρήτης μετά την Κνωσό στην διάρκεια της Μινωικής εποχής. Ομολογώ ότι ο αρχαιολογικός χώρος μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και μου άρεσε περισσότερο από όλους. Το τοπίο γύρω από τη Φαιστό ήταν μαγευτικό και η ιστορία της μας εξέπληξε. Με τη βοήθεια της ξεναγού μας περιηγηθήκαμε στον απέραντο και πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο της, στο Πρόπυλο, στη Δυτική αυλή με το θέατρο και το ιερό, στην Κεντρική αυλή, στο βωμό, στα βασιλικά διαμερίσματα, στον τομέα του Αρχείου όπου βρέθηκε ο δίσκος της Φαιστού, στις αποθήκες και στα εργαστήρια του ανακτόρου.

 

 

 


   Αφότου περιηγηθήκαμε στη Φαιστό πήγαμε στις Μοίρες, όπου καθίσαμε να φάμε και να κάνουμε μια βόλτα για να γνωρίσουμε καλύτερα το εμπορικό κέντρο της δυτ. Μεσαράς.
   Η τελευταία μας στάση πριν γυρίσουμε πίσω στο Γάζι πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή της Οδηγήτριας (κοντά στους Καλούς Λιμένες), η οποία ιδρύθηκε το 14ο αιώνα  στη διάρκεια της Βενετσιάνικης κατοχής του νησιού. Εκεί αρχικά είδαμε τον Πύργο του χαΐνη καλόγερου Ξωπατέρα και το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο της και, στη συνέχεια, προσκυνήσαμε και προσευχηθήκαμε στην εκκλησία και ακούσαμε τον ηγούμενό της να ψάλλει.
   Στη επιστροφή όλοι διασκεδάσαμε πάρα πολύ?? 

 


   Η εκδρομή στα αλήθεια ήταν πολύ όμορφη. Επισκεφτήκαμε αξιόλογα μνημεία και πολιτιστικά ιδρύματα, ανακαλύψαμε, μάθαμε, αναρωτηθήκαμε, και γενικά περάσαμε θαυμάσια. Ήταν μία επιμορφωτική αλλά και διασκεδαστική εκδρομή. Ελπίζουμε και του χρόνου με το καλό να πραγματοποιήσουμε μια ανάλογη εκδρομή σε κάποιο άλλο μέρος της Κρήτης.