aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012

 

Εντυπώσεις από την Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Γνωρίζοντας τα Ιστορικά Μνημεία του Τόπου μας», είκοσι πέντε μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου μας γνωριστήκαμε και επικοινωνούσαμε, μέσω ενός wiki, με συμμαθητές μας από την Α΄ τάξη του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Αρχίσαμε να συνομιλούμε, να ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες για διάφορα θέματα, για τα Σχολεία μας και τους τόπους μας. Ομάδες μαθητών από τα δύο Σχολεία, δημιουργήσαμε τις δικές μας σελίδες στο wiki, όπου και παρουσιάσαμε τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία των πόλεών μας.  Μετά από τρίμηνη συνεργασία-επικοινωνία με τους συμμαθητές μας, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη και να γνωρίσουμε από κοντά τους νέους μας φίλους και τα θαυμαστά αξιοθέατα της πόλης τους.

Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε από τις 15 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη συμπρωτεύουσα, τη χρονιά που αυτή γιορτάζει τα  100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Η πόλη είναι χτισμένη στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου και απλώνεται αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους. Ο Λευκός Πύργος, το κατεξοχήν σύμβολο της Νύμφης του Θερμαϊκού, δεσπόζει εδώ και πέντε αιώνες στην παραλία της πόλης και συνυπάρχει αρμονικά με το καινούργιο, καθότι πολυώροφες πολυκατοικίες, καφετέριες, μπαράκια και εστιατόρια είναι χτισμένα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Στο κεντρικότερο σημείο της πόλης βρίσκεται μία από τις επιβλητικότερες πλατείες της Θεσσαλονίκης, η πλατεία Αριστοτέλους, που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι και συνδέει την παραλιακή οδό με την οδό Τσιμισκή που είναι από τους εμπορικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο της πόλης είναι κατάμεστο από ρωμαϊκά μνημεία: η αψίδα του Γαλερίου, η ροτόντα, εντυπωσιακό ρωμαϊκό κτίριο, η ρωμαϊκή αγορά, όπου γίνονται ακόμα ανασκαφές που βγάζουν στο φως αξιόλογα ευρήματα, τα «Ανάκτορα του Γαλερίου» στην πλατεία Ναυαρίνου με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά και η Εγνατία που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Εκτός από τα ρωμαϊκά μνημεία στην πόλη υπάρχουν και αξιόλογα μνημεία βυζαντινού πολιτισμού. Θαυμάσαμε δύο από αυτά, το ναό της Αγίας Σοφίας και το ναό του Αγίου Δημητρίου, του Μεγαλομάρτυρα και προστάτη της Θεσσαλονίκης. Επίσης επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο με τα εντυπωσιακά του εκθέματα, το φρούριο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ) και τον υποβλητικό Πύργο του Τριγωνίου απ?όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μία πανοραμική θέα της πόλης και του Θερμαϊκού κόλπου.

Επίσης, είδαμε από κοντά την πασίγνωστη έκθεση της Θεσσαλονίκης με τον εντυπωσιακό Πύργο του ΟΤΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Επισκεφθήκαμε το Π.Π. ΓΕΛ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο στεγάζεται σε ένα μεγάλο συγκρότημα σχολείων στο χώρο του παλιού στρατοπέδου «Στρεμπενιώτη», στη δυτική πλευρά της πόλης. Εκεί μας υποσχέθηκαν εγκάρδια και φιλόξενα οι καθηγητές του Σχολείου και οι μαθητές που είχαμε γνωρίσει μέσω του wiki. Εμείς, τους αφιερώσαμε μαντινάδες που γράψαμε για αυτούς και την πόλη τους και τους μάθαμε τα βήματα από τους παραδοσιακούς μας χορούς.

Την τελευταία μέρα παραμονής μας στην πόλη επισκεφθήκαμε τους τάφους του Φιλίππου στη Βεργίνα. Η αρχιτεκτονική δομή του ίδιου του Μουσείου, σε πλήρη αρμονία με την υποβλητικότητα του αρχαιολογικού χώρου, τα πλούσια εκθέματα με την απαράμιλλη τέχνη και το καταχιονισμένο τοπίο μας μάγεψαν. Η εκδομή μας έκλεισε με ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα σε ρεμπετάδικο το βράδυ στην πόλη. Θα μας μείνει αξέχαστη!!!

Το wiki το οποίο συνεργατικά δημιουργήσαμε με τους συμμαθητές μας εμφανίζεται στην διεύθυνση:

http://thessalonikiheraklio.pbworks.com/

με ελεγχόμενη πρόσβαση.