aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΓΙΟΡΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ

ΓΙΟΡΤΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΖΙΟΥ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης που ξεκίνησε από το 2001 με στόχο να προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη.

 

 Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάστηκε και φέτος στο Γυμνάσιο Γαζίου με δράση που οργάνωσαν οι καθηγήτριες των Ξένων Γλωσσών του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ07, με παιδαγωγική ευθύνη στο σχολείο μας κ. Γιασσάκη Σοφίας. Στη δράση συμμετείχαν και 20 μαθητές από το γερμανικό Γυμνάσιο Wittelsbach του Μονάχου, οι οποίοι φιλοξενούνται αυτό το διάστημα από οικογένειες μαθητών του σχολείου μας.

Οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν την 1η και 2η διδακτική ώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων "Νίκος Κονιός" του σχολείου μας. Οι μαθητές συνεργάστηκαν σε πολυγλωσσικές ομάδες, χρησιμοποίησαν ποικίλες γνώσεις και με περίσσεια φαντασία και δημιουργικότητα έγραψαν ποιήματα στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ελληνικά, ζωγράφισαν τη λέξη "αγάπη" σε 15 γλώσσες, εντόπισαν στο χάρτη Ευρωπαϊκές χώρες και ταίριαξαν εικόνες με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών, έμαθαν για λέξεις που σημαίνουν διαφορετικά πράγματα σε διάφορες γλώσσες, γέλασαν διαβάζοντας γλωσσοδέτες εξήγησαν γιατί μαθαίνουμε ξένες γλώσσες και αντάλλαξαν εμπειρίες και εντυπώσεις.

Η γλώσσα είναι το μέσο για να επικοινωνήσουμε, να εκφραστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να μεταφέρουμε γνώσεις. Είναι ταυτόχρονα όμως και στοιχείο της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας της κάθε χώρας. Μαθαίνοντας τις γλώσσες άλλων ανθρώπων μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο, να ξεπερνάμε τις πολιτισμικές διαφορές μας και να ανοίγουμε νέους δρόμους, πιο μεγάλους, στις σπουδές μας, στις επαγγελματικές μας ανάγκες, στη διασκέδασή μας, στην ίδια την αυτογνωσία μας. Ευχή μας είναι όλοι οι μαθητές μας να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από την εκμάθηση γλωσσών ώστε να γίνουν "πλούσιοι" πολίτες του κόσμου μας.