aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣPROJECT ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ – ΣΧ. ΕΤΟΣ 2022_23
Project στο Γυμνάσιο Γαζίου για κινδύνους του Διαδικτύου, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους
 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Α5, Α6, Α7, Α8 και Α9, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Γαζίου κα Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, υλοποίησαν σχέδιο εργασίας/έρευνας (project), με θέμα: «Ιστοεξερεύνηση με δημιουργία παρουσίασης για κινδύνους του Διαδικτύου, την πρόληψη και αντιμετώπισή τους». Το project εντάχθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας της Ενότητας: «Ασφαλής και Υπεύθυνη Χρήση του Διαδικτύου» στο μάθημα της Πληροφορικής της Α΄ τάξης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης με τίτλο: «eSafety Label: Ενισχύοντας την ψηφιακή ασφάλεια των μαθητών/τριών».
 
drive ppt 2022 2023
 
 
Επιλέχθηκε η ιστοεξερεύνηση ως διδακτική μέθοδος επειδή είναι μία μαθησιακή δραστηριότητα που επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριων, είναι προσανατολισμένη στην έρευνα μιας σειράς πηγών πληροφόρησης που έχουν ελεγχθεί και  αξιολογηθεί από την εκπαιδευτικό, εστιάζει στην αξιοποίηση και εφαρμογή των πληροφοριών και όχι την απλή αναζήτηση, αναπτύσσει την κριτική σκέψη, υποστηρίζει τη δημιουργικότητα των μαθητών/τριων,  προωθεί και ενθαρρύνει την εμπλοκή τους σε διαδικασίες μέσα από τις οποίες κατακτούν τη γνώση.
 
Στην εργασία αυτή  τα παιδιά πραγματοποίησαν μια μικρή έρευνα και αφού μελέτησαν τις πηγές που τους δόθηκαν στον Παγκόσμιο Πληροφοριακό Ιστό, άντλησαν υλικό, το αξιοποίησαν και δημιούργησαν παρουσιάσεις, επιλέγοντας ένα θέμα από τα παρακάτω:
 
• Εθισμός στο Διαδίκτυο (Internet addiction)
• Διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyberbullying)
• Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
• Αποπλάνηση ανηλίκου (Grooming)
• Παραπληροφόρηση (Fake News)
• Αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών (Sexting)
• Ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο
• Κακόβουλο Λογισμικό (Virus)
 
Οι πηγές που χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους ήταν:
 
1. Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου:
2. Μικροί Πολίτες / Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
3. Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
 
Ο στόχος του project ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για κινδύνους του Διαδικτύου και να αναπτύξουν στρατηγικές για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, καθώς η ενημέρωση και η πρόληψη, αποτελούν βασική προτεραιότητα του σχολείου.
 
Όλα τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και τους αξίζουν Συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους!
 
Παρατίθενται ενδεικτικά κάποιες από τις εργασίες τους (η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη καθώς υπήρχαν πάρα πολλές αξιόλογες εργασίες):
 
ΤΜΗΜΑ Α5
 
 
ΤΜΗΜΑ Α6
 
 
ΤΜΗΜΑ Α7
 
 
ΤΜΗΜΑ Α8
 
 
ΤΜΗΜΑ Α9
 
 
 
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός δράσης: 
Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, ΠΕ86, Υπεύθυνη  Προγράμματος eSafety Label
Συντονίστρια Σχεδίου Δράσης