aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΙΤΕ

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Γαζίου στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στο ΙΤΕ

 

30


Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, πραγματοποίησαν 48 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, μαζί με τον Διευθυντή κ. Χναράκη Αντώνιο και τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, Ανδριγιαννάκη Δέσποινα, Γεμενιτζή Θεόδωρο και Μήτρογλου Εμμανουήλ.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν από εκπροσώπους του Κέντρου για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, παρουσία μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ξεναγηθούν στα εργαστήρια «Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής» και «Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων» του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Το σχολείο προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην ενημερωτική εκδήλωση στο ΙΤΕ, λόγω των δράσεών του σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eSafety Label.

Φτάνοντας εκεί, μας υποδέχτηκαν η Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κα.  Φραγκοπούλου Βιβή και η εκπρόσωπος του Κέντρου, κα. Ψαρουδάκη Κατερίνα, η οποία στη συνέχεια μέσω προβολής παρουσίασης ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου σε 14.000 μαθητές, για τις συνήθειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο Διαδίκτυο και συνέστησε βασικούς κανόνες και καλές πρακτικές για να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την εξάρτηση από το Διαδίκτυο, το διαδικτυακό εκφοβισμό, παρακολούθησαν βίντεο για το φαινόμενο της ανταλλαγής γυμνών φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων και κοινωνικών δικτύων, και συμμετείχαν με επιτυχία σε παιχνίδι ερωτήσεων (quiz) με την κα. Δασκαλάκη Ευαγγελία. Στο τέλος έθεσαν τα ερωτήματά τους και έλαβαν κατατοπιστικές απαντήσεις.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεναγήθηκαν εναλλάξ στα εργαστήρια «Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής» και «Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων» του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Στο εργαστήριο «Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής» είδαν αυτόνομα κινούμενα robot με "έξυπνη" συμπεριφορά, ενώ στο εργαστήριο «Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων» ενημερώθηκαν για την ασφάλεια των δικτύων και των επικοινωνιών και γνώρισαν από κοντά ένα φορητό σύστημα αυτόνομων επικοινωνιακών σταθμών που χρησιμοποιείται για επαναφορά τηλεπικοινωνιών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (εκτάκτου ανάγκης). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήσαμε τις ξεναγήσεις στα δύο εργαστήρια και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους ερευνητές και το τεχνικό προσωπικό τους.

 

Παρακάτω παρουσιάζονται χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:


Ευχαριστούμε θερμά τη Συντονίστρια και τις εκπροσώπους του  Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για τη φιλοξενία και την υψηλού επιπέδου ενημέρωση, αλλά και τους ερευνητές και το τεχνικό προσωπικό των δύο εργαστηρίων του ΙΠ του ΙΤΕ για τις ξεναγήσεις και την προθυμία τους να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας.

Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά για την άψογη και υπεύθυνη συμπεριφορά τους, αλλά και για το ενδιαφέρον και τις γνώσεις τους, στοιχεία που τα έκαναν να ξεχωρίσουν.

Μια υπέροχη εμπειρία για τα παιδιά, μια εκπαιδευτική εκδρομή με πολλά παιδαγωγικά οφέλη που οργανώθηκε από την καθηγήτρια Πληροφορικής  κα. Ανδριγιαννάκη, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου.