aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ?? ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ??

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ?? ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ??

 

odiki asfalia
 

Βιωματικό χαρακτήρα στο μεγαλύτερο μέρος της είχε η εκπαιδευτική επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου η ομάδα του Προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Η ζωή μου ?η ζωή σου?». Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής οι μαθητές του Β8 με τις υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κα. Σφακιανάκη Ειρήνη και κα. Ψαράκη Κατερίνα, επισκέφτηκαν τη Σχολή Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου όπου και είχαν την ευκαιρία μέσα από επιλεγμένα βίντεο που προβλήθηκαν να συζητήσουν με τους ειδικούς της σχολής βασικούς κανόνες της Οδικής Ασφάλειας που αφορούν πεζούς και οδηγούς.

Παράλληλα, τους δόθηκε η δυνατότητα με τη βοήθεια του ειδικού προσομοιωτή οδήγησης να οδηγήσουν «εντός και εκτός πόλης» και να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία που τους επιτρέπει η ηλικία τους αναφορικά με την οδήγηση με αυτοκίνητο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Αλικαρνασσό Ηρακλείου, όπου τους περίμενε ένα επανδρωμένο όχημα του Ε.Κ.Α.Β. Οι μαθητές «ξεναγήθηκαν» στο εσωτερικό του οχήματος και με την καθοδήγηση και τις επεξηγήσεις των διασωστών, κας Ανωγειανάκη Κωνσταντίνας και κ. Μπροτσάκη Γιώργου, συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας αυτής που και στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας είναι η πρώτη υπηρεσία που καλείται για να επέμβει και να σώσει ανθρώπινες ζωές. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και όλες οι γενικές οδηγίες για πρώτες βοήθειες που δόθηκαν στους μαθητές αλλά και οι ειδικές που αφορούν στον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς των τραυματιών μετά από τροχαία συμβάντα. Μάλιστα μέσα από μια ακόμα βιωματική δράση ενός μαθητή, εθελοντή ? τραυματία, του Τσακαλίδη Ανδρέα, είδαν βήμα προς βήμα τις κινήσεις που επιβάλλονται για την ασφαλή μεταφορά του στο νοσοκομείο και κατ? επέκταση τη σωτηρία της ζωής του αλλά και της περαιτέρω υγείας του. Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες οι οποίες εκ περιτροπής ξεναγήθηκαν περπατώντας στο Πάρκο με την καθοδήγηση της ειδικού υπαλλήλου, κας Τζουλιαδάκη Δήμητρας, αλλά και οδήγησαν σε αυτό ως ποδηλάτες, φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό με την καθοδήγηση του κ. Κουρουμπάκη Νίκου.

Και οι δύο δράσεις στόχευαν στη γνώση της σωστής Οδικής συμπεριφοράς η οποία συνίσταται κατά κύριο λόγο στην πιστή εφαρμογή των κανόνων Οδικής Ασφάλειας μέσα από την ποικιλία των σημάτων του Κ.Ο.Κ. που υπάρχουν για τον λόγο αυτό στο Πάρκο. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη δοκιμασία του προσομοιωτή πρόσκρουσης με εθελόντρια την κα. Ψαράκη Κατερίνα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν πόσο δυνατή είναι η πρόσκρουση ακόμα και με την ταχύτητα των 7 χλμ.  την ώρα, ενώ παράλληλα συζήτησαν με τον κ. Κουρουμπάκη και άλλες παραμέτρους που αφορούν στο θέμα των τροχαίων συμβάντων. Με την ολοκλήρωση της θεωρητικής επιμόρφωσης και των βιωματικών δράσεων, ο κ. Κουρουμπάκης απένειμε στους μαθητές, ως ενθύμια,  τιμητικά διπλώματα που αφορούν τόσο στην συμμετοχή τους όσο  και στην επιτυχή διεκπεραίωση όλων των δοκιμασιών στις οποίες υποβλήθηκαν ως οδηγοί ποδηλάτων αλλά και ως πεζοί.

Η εκπαιδευτική ομάδα πήρε το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο με τις εντυπώσεις των μαθητών να περισσεύουν?

Παραθέτουμε μερικές από αυτές?

«Η επίσκεψή μας στα Α.Τ.Ε.Ι. και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με άφησε έκπληκτη. Κι αυτό γιατί ενημερώθηκα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης είχα την ευκαιρία να δω από κοντά ένα όχημα του Ε.Κ.Α.Β. το οποίο μας παρέχει τις υπηρεσίες του καθημερινά ανεξαρτήτως ωραρίου.»
                                                                                                                Ζένια

«Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία, πολύ σημαντική για μας, αφού ενημερωθήκαμε για την τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά και για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Κατά τη γνώμη μου η σημαντικότερη ενημέρωση που λάβαμε ήταν αυτή των πρώτων βοηθειών.»
                                                                                                                Μαρία Τ.

«Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πέρασα πολύ ωραία  αλλά πιο πολύ με εντυπωσίασε ο προσομοιωτής οδήγησης στα Α.Τ.Ε.Ι. Μου άρεσε επίσης που οδηγήσαμε με τα ποδήλατα στο Πάρκο. Ενδιαφέρον είχε και που μας εξήγησαν πώς λειτουργούν τα εξαρτήματα του ασθενοφόρου. Μου άρεσε πολύ αυτή η εμπειρία και θα ήθελα να ξαναπάω.»
                                                                                                               Νικηφόρος

«Αυτή η εμπειρία ήταν πολύ ωραία  γιατί μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Ο προσομοιωτής οδήγησης και οι πρώτες βοήθειες ήταν τα καλύτερα. Δεν υπήρχε κάτι από όσα είδα και άκουσα που να μη μου άρεσε. Θα ήθελα να κάνουμε κάτι παρόμοια και σε άλλα μέρη.»
                                                                                                               Αναστασία

«Μάθαμε πολλά πράγματα για τους κινδύνους στους δρόμους αλλά και για τις προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτές τις βασικές γνώσεις και για τώρα αλλά και για το μέλλον.»
                                                                                                               Ανδρέας

«Κάθε εκπαιδευτική εκδρομή έχει πολλαπλά οφέλη. Η εκδρομή μας στο χώρο των Α.Τ.Ε.Ι. και στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής μας δίδαξε τη σημασία που έχει η σωστή κυκλοφοριακή παιδεία και η τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς για την προστασία των πολιτών. Αυτά που μου άρεσαν περισσότερο από την εκδρομή ήταν η εμπειρία του προσομοιωτή και η βόλτα με τα ποδήλατα, ενώ οι γνώσεις που αποκόμισα στο θεωρητικό μέρος της επίσκεψης μας , σίγουρα θα μου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.»
                                                                                                               Χαρά

«Την Παρασκευή που πήγαμε εκδρομή ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Αρχικά στα Α.Τ.Ε.Ι. μου άρεσαν τα βίντεο που είδαμε και περισσότερο μου άρεσε που συζητήσαμε με τους ειδικούς τα λάθη που γίνονται πιο συχνά από τους οδηγούς. ?Ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα γιατί έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα και τώρα μπορώ με τη γνώση αυτή να επηρεάζω τους ενήλικες οδηγούς ώστε να αποφεύγουν να τα κάνουν. Ωραία εμπειρία ήταν και ο προσομοιωτής οδήγησης γιατί μπήκα για πρώτη φορά στη θέση του οδηγού και ένιωσα την αγωνία και την ευθύνη του. Τέλος, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πέρασα πολύ όμορφα, αφού και έμαθα, και διασκέδασα. Κατάλαβα πώς πρέπει να περπατάω ως πεζή και πώς να κυκλοφορώ ως ποδηλάτισσα, να αναγνωρίζω τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και να σέβομαι όλους τους ανθρώπους στο δρόμο είτε είναι πεζοί είτε οδηγοί είτε ανάπηροι. Γενικά ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω.»
                                                                                                             Μαρία Σ.

«Ήταν ωραία παντού γιατί μάθαμε πολλά πράγματα. Περισσότερο μου άρεσε στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής γιατί πήραμε ποδήλατα και μάθαμε πώς πρέπει να οδηγούμε για να μην χτυπήσουμε και τι πρέπει να προσέχουμε στο δρόμο. Επίσης μάθαμε καινούρια σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τι έχει μέσα ένα ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. και πώς αντιμετωπίζουν έναν τραυματία. Θα ήθελα να ξαναπάω.»
                                                                                                             Εύα

«Η εκδρομή αυτή ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή από την οποία μάθαμε πολλά πράγματα τα οποία θα μας χρησιμεύσουν στο μέλλον. Αυτό που μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν ο προσομοιωτής οδήγησης. Εκεί είδα πώς είναι να οδηγείς ένα αμάξι σε μια πόλη. Επίσης μου άρεσε όταν κάναμε ποδήλατο σε ένα πάρκο γεμάτο από πινακίδες που τις περισσότερες τις συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.»
                                                                                                            Γιάννης

«Από την εκδρομή που πήγα με την τάξη μου, το ωραιότερο και το χρησιμότερο μέρος ήταν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Εκεί μας εξήγησαν τι θα πρέπει να κάνει κάθε ποδηλάτης για να είναι ασφαλής και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.»
                                                                                                            Ηλέκτρα

«Η εκδρομή που κάναμε ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, γιατί μάθαμε πολλά πράγματα που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον. Ιδιαίτερα, όμως, μου άρεσε ο προσομοιωτής οδήγησης διότι είδα πώς είναι να οδηγείς ένα αυτοκίνητο.»
                                                                                                            Μαρία Σω.

«Η εκδρομή στα Α.Τ.Ε.Ι. και στο Κυκλοφοριακό Πάρκο μου άρεσε πολύ. Πιο ωραία από όλα ήταν στον προσομοιωτή και όταν κάναμε ποδήλατο. Αυτό που δεν μου άρεσε πολύ ήταν όταν συζητούσαμε. Εκεί ήταν λίγο βαρετό.»
                                                                                                             Άρης

«Μου άρεσε πολύ όταν κάναμε ποδήλατο, γιατί είδα πολλά σήματα που δεν τα ήξερα. Δεν μου άρεσε και πολύ ο προσομοιωτής γιατί φαινόταν πολύ ψεύτικος.»
                                                                                                             Μάνος

«Εμένα μου άρεσε πολύ ο προσομοιωτής οδήγησης γιατί έβλεπες πολλές πινακίδες καθώς οδηγούσες και έπρεπε να προσέχεις και τους άλλους οδηγούς. Μου άρεσε επίσης και το Ε.Κ.Α.Β. και η συμπεριφορά των ανθρώπων που ανέλαβαν να μας δείξουν πώς προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και πώς ακινητοποιούμε τους τραυματίες. Ωραία ήταν που κάναμε και ποδήλατο και μάθαμε πολλές πινακίδες. Είδαμε επίσης και τον προσομοιωτή σύγκρουσης που τον δοκίμασε η κ. Ψαράκη και τραντάχτηκε πολύ, παρόλο που ήταν με 7 χιλιόμετρα την ώρα.                                                          
                                                                                                            Δημήτρης

«Εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ ο προσομοιωτής οδήγησης γιατί μου έδωσε την ευκαιρία έστω και εικονικά να διαπιστώσω τη δυσκολία της οδήγησης αλλά και της προσοχής που απαιτείται γι? αυτήν . Ήταν εξαιρετικά.»
                                                                                                            Λευτέρης   

«Κατά τη γνώμη μου αυτή ήταν η πιο ωραία εκδρομή που πήγαμε ποτέ, διότι ήταν και εκπαιδευτική και διασκεδαστική. Μάθαμε πολλά πράγματα για το μέλλον που θα είμαστε οδηγοί αλλά και για το παρόν που είμαστε πεζοί. Διασκεδαστική ήταν γιατί ανέβηκα και οδήγησα στον προσομοιωτή και ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.»
                                                                                                            Πέτρος

«Πιστεύω ότι αυτή η εκδρομή ήταν μία από τις καλύτερες. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο ο προσομοιωτής οδήγησης γιατί ήταν ένα καλό παράδειγμα σε σχέση με αυτά που μας είπαν για την ασφαλή οδήγηση.»
                                                                                                             Νίκος

«Πιστεύω ότι η εκδρομή ήταν πολύ ωραία,  θα ήθελα όμως να είχαμε και άλλο χρόνο για να κάναμε περισσότερα πράγματα και να είχαμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε περισσότερη ώρα στον προσομοιωτή. Παρόλα αυτά η εκδρομή ήταν τέλεια και διασκεδαστική.
                                                                                                            Βασίλης

«Εμένα προσωπικά μου άρεσε όταν μας έδειξαν πώς είναι μέσα ένα ασθενοφόρο και τι αντικείμενα πρώτης ανάγκης περιέχει. Επίσης μου άρεσε η ποδηλατάδα που κάναμε και συγκινήθηκα όταν μας είπαν πώς νιώθουν, όταν διασχίζουν ένα δρόμο, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης.  
                                                                                                            Κώστας

«Στην εκπαιδευτική εκδρομή μου άρεσε πολύ ο προσομοιωτής οδήγησης. Όλα  ήταν ωραία αλλά αυτό με ξετρέλανε πιο πολύ. Βέβαια ήταν λιγάκι βαρετό να περιμένεις τους άλλους να τελειώσουν για να έρθει η σειρά σου να οδηγήσεις.»
                                                                                                           Αλέξανδρος

«Εμένα μου άρεσε πολύ ο προσομοιωτής οδήγησης αυτοκινήτου. Ακόμα μου άρεσε όταν κάναμε ποδήλατο. Ήταν όμως λίγο βαρετά όταν μας εξηγούσαν τις πινακίδες γιατί πολλές από αυτές τις ξέραμε.»
                                                                                                           Παναγιώτης  

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που βοήθησαν για την επιτυχημένη πραγματοποίηση αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης καθώς και τον Δ/ντή του σχολείου μας, τον κ. Χναράκη, για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του και εκφράζουμε τη ευχή όλα όσα είδαμε, ακούσαμε και κάναμε? να «πιάσουν τόπο!!!».

Αυτός άλλωστε ήταν και Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ!!!

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες:
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ02
ΨΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕ07