aa

Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣERASMUS+ERASMUS+ KA2: ?OMNES CIVES MUNDI SUMUS?ERASMUS+ KA2: ?OMNES CIVES MUNDI SUMUS? - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΙΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2: ?Omnes cives mundi sumus? oder ? («Όλοι είμαστε πολίτες του κόσμου») - Συνάντηση στο Ρέιν της Αυστρίας

 

erasmus rein

Το Γυμνάσιο Γαζίου συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση στο Ρέιν της Αυστρίας κατά το διάστημα 2 έως 6 Μαΐου 2018 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο ?Omnes cives mundi sumus? oder ? («Όλοι είμαστε πολίτες του κόσμου») που αποτελεί μια σύμπραξη 5 Ευρωπαϊκών σχολείων (Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ελλάδας) με θέμα το προσφυγικό ζήτημα από την αρχαιότητα μέχρι και το σήμερα. Στη συνάντηση των μελών έγινε ο απολογισμός του διετούς προγράμματος.

Το σχολείο του Ρέιν διαθέτει ειδικό τμήμα για πρόσφυγες με σκοπό την εκμάθηση της γλώσσας και την ομαλή ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο σχολείο μαθητές από την τάξη των προσφύγων έκαναν δύο παρουσιάσεις. Στην πρώτη παρουσίαση αναφέρθηκαν στη χώρα τους, το Αφγανιστάν, και έδειξαν στοιχεία της ιστορίας, της γεωγραφίας και της κουλτούρας τους. Στη δεύτερη παρουσίαση έγινε αναφορά στα μαθήματα και στις δραστηριότητές τους στο σχολείο του Ρέιν. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση όπου τα παιδιά δέχτηκαν ερωτήσεις σχετικά με τις δυσκολίες ενσωμάτωσής τους και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν δράσεις μεταξύ των προσφυγόπουλων και των μαθητών του προγράμματος. Τα παιδιά συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν απόψεις τόσο για την καθημερινότητά τους όσο και για τη σχολική τους πραγματικότητα, αίροντας μ? αυτό τον τρόπο τη διαφορετικότητα και τις αντιθέσεις μεταξύ των πολιτισμών. Ως αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε ο τίτλος του προγράμματός μας ότι «Όλοι είμαστε πολίτες του κόσμου» (?Omnes cives mundi sumus?).

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 3 διασκέψεις μεταξύ των καθηγητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε κάθε χώρα έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη για μελλοντικές συνεργασίες. Ειδικότερα, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στα 5 σχολεία συνεργασίας να ασχοληθούν με ένα επίκαιρο κοινωνικό θέμα, το προσφυγικό, και να αντιληφθούν τη διαχρονικότητά του μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες. Το σημαντικότερο στοιχείο του προγράμματος αποτέλεσε η εμπλοκή μαθητών  με τους πρόσφυγες η οποία οδήγησε στην ενσυναίσθηση και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτισμών. Όλοι συνειδητοποίησαν ότι η πολυπολιτισμικότητα και η συνύπαρξη λαών δεν είναι κάτι ανεδαφικό αλλά ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη γνώση, την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση. Στο τέλος των συζητήσεων έγιναν προτάσεις για την περαιτέρω διάχυση ιδεών του προγράμματος ώστε να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο σχετικά με το προσφυγικό θέμα.

 

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γαζίου
Χναράκης Αντώνης